Een fysiek tekort voor dit edelmetaal

2023 dient zich aan, als een jaar waarin de edelmetalen opnieuw alle kansen hebben om te presteren. 

Eén van onze goede voornemens, is alvast om dit jaar opnieuw wat meer aandacht te hebben voor Platina. Er zit namelijk beweging in deze markt. De bovengrondse voorraden nemen af.

Het prijsverloop van Platina sinds het begin van het decennium, is opmerkelijk: Na een forse stijging vanaf het jaar 2000, zagen we een top voor de prijs in 2008. De top lag in de buurt van 2300 dollar per ounce, vandaag noteert de koers op amper de helft daarvan.

Platina in USD sinds het jaar 2000. bron: Stockcharts.

Platina is vandaag niet duur! Nog maar sinds enkele jaren is het edelmetaal ook per ounce goedkoper dan Goud. De productie van Platina per jaar, is bovendien nauwelijks 10% van de Goudproductie per jaar uit mijnen.

Meer dan veertien jaar sinds de top in prijs, dat is lang… Het is niet verwonderlijk dat velen het metaal gewoon niet meer opvolgen.

Voor dit jaar wordt er door de WPIC (World Platinum Investment
Council) voorspeld dat er meer vraag zal zijn naar Platina dan mijnbouw en recyclage samengeteld zullen kunnen aanleveren naar de markt. Een tekort dus en dat zou vanzelfsprekend positief kunnen werken op de prijs.

We kunnen ook het “Waterstof” verhaal nog opmerken voor Platina. Telkens u waterstof hoort vernoemen als energiedrager, mag u meteen ook aan het Platina denken, als onderdeel van de essentiële fuel cells.

De vraag naar Platina kon dus wel eens toenemen de komende jaren. 

Hoe zit het dan met het aanbod?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zilver, weten we bij Platina WEL waar er nog voor meer dan honderd jaar aan reserves te vinden zijn onder de grond. (bij Zilver is dat een veel groter vraagteken)

Zuid-Afrika heeft immers als we een beetje overdrijven “reserves te over”. Ontginnen zal echter helemaal niet zo gemakkelijk zijn. Aan de huidige prijzen is dat onmogelijk rendabel en blijven de overgrote meerderheid van die reserves, gewoon in de grond zitten!
Pas aan heel andere prijzen, zien we daar beweging in komen.

De start van 2023 kon dus wel eens het uitgelezen moment zijn om ook te starten met het opbouwen van Platina in uw portfolio. Je kan het metaal moeilijk duur noemen en investeerders zijn Platina bijna allemaal uit het oog verloren. 

Indien die investeerders in de toekomst opnieuw in fysiek Platina willen, moeten ze nog allemaal instappen…

Met een fysiek tekort in 2023 in het vooruitzicht, is dit misschien wel het uitgelezen moment om posities uit te breiden.

Platina aankopen kan makkelijk en in de stappen waar uzelf comfortabel mee bent, in uw account, 100% gealloceerd!