Edelmetalen weer in trek

Goud steeg vandaag voor de achtste dag op rij terwijl een verzwakking van de dollar beleggers aanmoedigde richting edelmetalen te kijken.

De afgelopen twee weken steeg de goudprijs al met meer dan 3 procent terwijl de dollar, waarin het edelmetaal geprijsd is, lager ging.

Goud staat vandaag op 1.285,35 per ounce, terwijl goud futures voor februari noteerden op 1.290,10 dollar per ounce.

Afshin Nabavi, hoofd handelszaken bij MKS in Zwitserland:

Een gebrek aan liquiditeit en de zwakte van de Amerikaanse dollar zorgen voor meer interesse in de edelmetalen. Er lijkt daarnaast van Chinese zijde belangstelling te komen voor het fysieke metaal terwijl we het (maan) Nieuwjaar in februari naderen. Ik zou niet verbaasd zijn als deze aankopen door gaan lopen

Volgens Nabavi zou de 1.300 dollar per ounce kunnen worden getest.

Ondanks een relatief statisch vierde kwartaal kent goud dit jaar nog altijd een stijging van 10 procent.

Dat betreft de grootste jaarlijkse stijging sinds 2010.

Een zwakkere dollar, geopolitieke zorgen rond Noord-Korea en de afnemende verwachting dat de rente in de VS snel zou kunnen stijgen hebben daar allen debet aan.

Volgens analisten loopt het metaal nu tegen weerstand rond belangrijkste grafiekniveaus.

Amit Kumar Gupta, hoofd portefeuillebeheerdiensten bij Adroit Financial Services:

Technisch gezien komt de 38,2 procent daling vanaf het hoogste punt in 2017 van 1.357 dollar per ounce op 1.282 dollar per ounce. Het 100-daags voortschrijdend gemiddelde staat op 1.286 dollar per ounce. Deze niveaus zullen in de gaten worden gehouden voor verdere bewegingen

Ook zilver is overigens stijgende met 0,5 procent op 16,62 dollar per ounce. Haar laatste hoogtepunt was in november op 16,64 dollar per ounce.

Palladium steeg daarnaast meer dan 1 procent richting haar hoogste punt sinds februari 2001 op 1.069,50 dollar per ounce. Dat was slechts 5,50 dollar van haar piek in die maand.

Palladium is dan ook het best presterende edelmetaal in 2017.

Het steeg dit jaar meer dan 50 procent wegens jaren aan tekorten en de verwachtingen voor een stijgende vraag vanuit de auto-industrie, die het nodig heeft voor haar katalysatoren.

Bronnen: Reuters

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999