ECB geeft voorzichtig groen licht voor wetsvoorstel over goudreserves Banca d’Italia

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voorzichtig groen licht gegeven voor een wetsvoorstel van de regerende Italiaanse partij van de Italiaanse Liga.

De Italiaanse Liga wil met het wetsvoorstel duidelijk krijgen dat de goudreserves van de centrale bank van Italië, Banca d’Italia, eigendom is van de staat en niet van de bank zelf.

Het wetsvoorstel, dat in februari werd ingediend door Claudio Borghi, de economisch directeur van de Liga, werd sterk bekritiseerd door de oppositie.

De oppositie is van mening dat het doel van het wetsvoorstel de regerende coalitie toe kan staan om het goud mogelijk te verkopen, om zo de problemen van de Italiaanse overheidsfinanciën op te lossen.

Borghi ontkent dit en geeft aan dat hij het juridisch eigendom van het goud enkel wilde ophelderen. Voor hem een principekwestie waarmee hij wilt vaststellen dat de situatie van Italië in overeenstemming is met die van andere EU-landen.

In een officieel advies, dat op de website van de ECB is gepubliceerd, geeft de ECB aan dat de EU-verdragen niet spreken over het eigendomsconcept, met betrekking tot de officiële goudreserves.

Het heeft enkel betrekking op de kwestie van het “exclusieve bezit en beheer” van het goud.

In het advies, ondertekend door President Mario Draghi, werd de regering gevraagd om met Banca d’Italia te overleggen, mocht zij van plan zijn om de wetgeving door te zetten, zodat de onafhankelijkheid van de centrale bank “volledig gerespecteerd” wordt.

In het advies van de ECB werd onder meer uiteengezet dat de Verdragen vereisen dat de goudreserves niet van de balans van de Bank van Italië naar die van de staat mogen worden overgedragen.

Borghi gaf aan dat hij het advies van de ECB als een overwinning zag. Hij gaat nadenken over het wijzigen van de formulering, zoals de ECB had gevraagd. Hij voegde eraan toe dat dit de inhoud van zijn wetsvoorstel niet wezenlijk veranderde.

De betrekkingen tussen de Banca d’Italia en de coalitie van de rechtse Liga en de 5-sterrenbeweging tegen de gevestigde orde, die een jaar geleden is aangetreden, is al langere tijd gespannen.

De coalitie heeft de centrale bank beschuldigd van slecht toezicht, wat volgens haar de oorzaak is van het omvallen van banken de afgelopen jaren. Daarbij verloren duizenden Italianen hun spaargeld.

De regering heeft deze maand opnieuw een wetsvoorstel ingediend dat de regering en het parlement het recht moet geven om de vijf leden van de centrale bank te mogen benoemen.

Daarmee wordt een einde gemaakt aan het huidige systeem van benoemingen, waarbij benoemingen voornamelijk intern worden geregeld.

Bron: Reuters, ECB

Foto: Flickr