Duitse goudvoorraden veel groter dan verwacht

Duitsers bezitten ongeveer 6,5 procent van de mondiale goudreserves. Alleen al in de afgelopen twee jaar is er zo’n 250 ton bijgekomen. Die belangstelling voor het edelmetaal blijft ook groeiende.

De liefde voor goud van onze oosterburen is bekend. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, hamstert immers meer goud dan bijna welke andere centrale bank ter wereld dan ook.

Alleen de VS heeft een grotere reserve aan goud met 8130 ton. Duitsland is goede tweede met 3370 ton. Maar Duitse burgers bezitten nog meer goud – meer dan de Bundesbank en zelfs meer dan de Amerikaanse Federal Reserve.

In de afgelopen drie jaar is de goudvoorraad in Duitsland aanzienlijk toegenomen en Duitse burgers blijken ook de komende jaren meer goud aan te willen kopen. Volgens schattingen hebben inwoners in Duitsland sinds 2010 zo’n 1000 ton aan goud gekocht.

In totaal bezitten particulieren in Duitsland ongeveer 8918 ton aan goud, zo bericht Die Welt.

Onderzoekers van de Steinbeis Universiteit hebben deze cijfers berekend op basis van een representatieve enquête onder 2000 volwassenen.

Ruim de helft van die 8918 ton goud bestaat uit goudstaven, gouden munten en bijbehorende waardepapieren. Bijna 4000 ton betreft sieraden.

Omgerekend tegen huidige prijs geeft die 8918 ton goud in Duits bezit een waarde van liefst 326 miljard euro.

Volgens het onderzoek heeft elke Duitser ouder dan 18 jaar gemiddeld 58 gram aan gouden sieraden en 71 gram goud in de vorm van staven of munten.

Uiteraard heeft lang niet iedere Duitser echt goud in huis. Slechts 38 procent van de Duitsers heeft gouden munten of staven in bezit. Bijna 62 procent heeft gouden sieraden in huis, vooral in de vorm van bijvoorbeeld een trouwring.

Als men de particuliere edelmetaalaanhoudingen bij de aanhoudingen van de centrale bank optelt zou dit een indrukwekkende schat van 12.288 ton opleveren.

Dat klinkt enorm en dat is het ook. Het betreft namelijk 6,5 procent van alle mondiale goudreserves.

Naar verwachting zullen Duitsers de komende jaren nog meer goud kopen. Slechts 7,8% van de ondervraagden denkt eraan om goud de komende jaren te verkopen.

Dit terwijl uit het onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de Duitsers die vanaf 2010 goud kochten de komende jaren hun positie willen uitbreiden.

In België en Nederland kan je HIER terecht om goud aan te kopen.

Bron: Die Welt

Foto: Flickr