Dode bij stakingen Sibanye-Stillwater

De Zuid-Afrikaanse goudmijnbouwer Sibanye Gold Ltd. heeft al haar goudwinningsactiviteiten stil gelegd nadat tijdens een staking geweld uitbrak. Arbeiders van het goudmijnbouwbedrijf staken al een tijd voor hogere lonen.

De activiteiten in de Driefontein-, Kloof- en Beatrix-mijnen, werden gisternacht opgeschort vanwege ongeregeldheden tijdens die stakingsactie.

James Wellsted, woordvoerder van het bedrijf: “There was no operation taking place, it’s unlikely that we will operate. There has been intimidation and violence and for now we are not able to continue with operations in the interests of the safety of our workers”

Sibanye-Stillwater liet weten dat de staking door de Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU) gisteren resulteerde in de dood van een van de werknemers van het bedrijf en dat meerdere mensen ernstig gewond raakten.

Het bedrijf veroordeeld het geweld en dringt er bij de vakbonden en werknemers op aan om vreedzaam te staken en rechten van anderen te respecteren. Precieze omstandigheden omtrent de dood van een van de werknemers is niet bekend, behalve dat hij werd neergestoken.

Het slachtoffer werd gedood tijdens geweld bij de zogeheten “Kloof”-mijn van Sibanye vannacht. Ook anderen werden neergestoken. Vervolgens ging het geweld verder bij de zogeheten “Beatrix”-mijn, waar arbeiders bij het verlaten van de mijn, nadat ze waren afgewerkt, beschoten werden.

Sibanye geeft aan dat gemelde intimidatie en geweld zullen worden onderzocht en dat werknemers, die daarbij betrokken zijn geweest, onderworpen zullen worden aan interne disciplinaire maatregelen in overeenstemming met het beleid van het bedrijf.

“The safety of our employees is our primary concern and all night shifts have therefore been suspended at the gold operations for the duration of the strike. Operations will continue during the day shift where sufficient employees report for work”

Vanaf nu zal er tijdens de stakingen niet meer ‘s nachts worden gewerkt, de gehele productie zal ’s nachts dus stil te komen liggen bij een van de grootste goudmijnbouwproducenten van het land.

Sibanye-Stillwater stelt momenteel ongeveer 32.200 mensen tewerk bij haar goudmijnen. 43 procent van hen zijn aangesloten bij de AMCU. Aandelen van het bedrijf daalden meer dan 3 procent voorbeurs.

Bronnen: Business Report, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999