Deze Russische bank verkocht 1 ton goud afgelopen maand

De op een na grootste kredietverlener van Rusland, staatsbedrijf VTB, heeft in maart 1 ton goud verkocht aan particulieren en verwacht dat de vraag de komende tijd enkel zal toenemen.

VTB zei dat het meer dan 200 bestellingen had ontvangen sinds het aan het begin van de maand goudbaren begon te verkopen. Volgens VTB kochten klanten het vaakst baren van een kilo.

Volgens de huidige koers zou een kilo goud meer dan 68.000 dollar kosten. De bank wees er daarnaast op dat het gemiddelde gewicht van de bestelling ongeveer vijf kilo bedroeg.

De goudprijs schommelt op het moment rond de 1.925 dollar per ounce, niet ver van de all-time piek van 2.072,50 dollar in 2020 en gestegen van ongeveer 1.800 dollar aan het begin van 2022.

Rusland schafte op 1 maart de 20 procent belasting op goudaankopen voor particulieren af, toen de roebel naar een historisch dieptepunt zakte en particulieren vervolgens volop goud aankochten om hun spaargeld veilig te stellen.

In een situatie van “toegenomen onzekerheid” stelt goud beleggers in staat portefeuilles te diversifiëren, hun spaargeld veilig te stellen en te beschermen voor toekomstige generaties, aldus VTB senior vice president Dmitriy Breytenbikher in een verklaring.

Breytenbikher: “Gold has always been a defensive tool, showing its best qualities with the horizon of three to five years. In a situation with a high degree of uncertainty, this asset allows you to diversify your portfolio, fix your savings and preserve capital for future generations”

VTB is niet de enige bank die een stijging van de goudverkoop zag. Twee weken geleden zei de Sberbank, de grootste financiële instelling van Rusland, dat de vraag naar goud en palladium de afgelopen weken is verviervoudigd.

Als reactie op de grote vraag zag de centrale bank van het land zich genoodzaakt haar officiële goudaankopen bij lokale banken tijdelijk stop te zetten om voldoende voorraad over te houden voor consumenten.

Afgelopen maandag heeft de Russische centrale bank haar goudaankopen bij lokale banken echter hervat, waarbij het een vaste prijs heeft vastgesteld van 5.000 roebel (zo’n 55 dollar) per gram.

Dit is minder dan de huidige marktwaarde van ongeveer 68 dollar per gram. Deze maatregel zal gelden tot 30 juni.

Bronnen: Reuters, Kitco