Deze man was in het verleden 100% juist over goud…

In november vorig jaar, toen de goudprijs op het laagste punt stond sinds begin 2010, gaf George Milling-Stanley, hoofd van de goud beleggingsstrategie bij State Street Global Advisors, een interview aan de Amerikaanse nieuwssite Marketwatch. Hij vertelde toen, tot verbazing en ongeloof van veel marktwaarnemers, dat het goud een stevige bodem zou moeten vinden in de buurt van 1050 dollar per ounce, wat ook meteen de onderkant was van de trading range toen. En wat er sindsdien gebeurde, is ‘spot on’ zoals ze dat in het Engels zeggen.

De prijzen van het goud haalden immers laagtepunten van minder dan 1050 dollar per ounce medio december, en zit sindsdien in een opwaartse tendens.

Milling-Stanley verwacht nu dat de prijzen nog hoger gaan klimmen, mogelijk zelfs tot 1350 dollar per ounce of zelfs hoger.

Hij gaf onlangs weer een gewaardeerd interview aan Marketwatch waarin hij zijn visies over de stijging van de goudprijs in februari uit de doeken deed, en gaf inzicht in de manier waarop de centrale banken, de rentebeslissingen van de Fed en andere factoren een invloed kunnen hebben op de goudprijs.

Een van de belangrijkste redenen voor de stijging in februari volgens hem is dat er een aantal factoren zijn die ten gunste zijn gekeerd voor goud. De dollarindex viel onlangs terug tot het laagste peil in vier maanden, aandelen zijn volatiel, en beleggers zijn zich meer en meer bewust van de macro-economische en geopolitieke uitdagingen waarvoor we staan. Hij geeft ook aan dat wanneer aandelenmarkten plots dalen, er wel een inverse correlatie optreedt met de goudprijs, die dan stijgt.

Ook interessant is dat hij stelt dat centrale banken niet prijsgevoelig zijn. Centrale banken van de emerging markets blijven immers sinds 2010 voortdurend kopen, ongeacht de bewegingen in de goudprijs. Over het algemeen verwacht hij dat de vraag stevig zal blijven, buiten enkele seizoensgebonden schommelingen. Een bijkomende ondersteunende factor is het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Die heeft immers aangegeven dat toekomstige renteverhogingen gradueel en voorzichtig zullen zijn.

Ten slotte: die 1350 dollar per ounce is voor deze analist slechts een beginpunt. Als het speculatieve geld echt naar deze activaklasse begint te stromen, kan de prijs al snel een pak hoger gaan.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]