De overwinsten van de ene, zijn blijkbaar niet de overwinsten van de andere

Het Duitse Biontech tekende in april 2020 een overeenkomst met Pfizer voor de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid19. Pfizer kreeg de commerciële rechten van het vaccin in handen in ruil voor een investering van $185 miljoen en een tweecijferige royalty.

Biontech kreeg in juni 2000 100 miljoen euro toegeschoven van de Europese Commissie en de EIB.

In september van datzelfde jaar kreeg het bedrijf ook nog eens 375 miljoen euro toegestopt van de Duitse overheid.

Ik heb geen idee hoeveel Biontech precies investeerde in de ontwikkeling van het Covid19-vaccin, maar aangezien men in 2020 in totaliteit 645 miljoen euro uitgaf aan research and development, kennen we in ieder geval het maximale bedrag.

Laten we voor het gemak even aannemen dat de volledige 645 miljoen euro ging naar de ontwikkeling van het vaccin. Als we daar de 475 miljoen van aftrekken die de EU en de Duitse overheid investeerde, zitten we met een maximale eigen bijdrage van 170 miljoen euro.

Biontech investeerde 170 miljoen eigen kapitaal, ontwikkelde in recordtempo een twijfelachtig vaccin en ontving het jaar nadien net geen 19 miljard euro aan royalties.

Commerciële partner Pfizer realiseerde vorig jaar $37 miljard aan verkopen met het vaccin en zag de nettowinst vorig jaar met $13 miljard aandikken.

En hetgeen ik beschrijf, zijn enkel de winsten van 2021. Het spreekt voor zich dat men ook in 2022 nog goed geld zal verdienen aan de ‘boosters’.

De boosters waren nodig omdat het vaccin toch niet zo goed bleek te werken dan vooropgesteld en al snel hun effectiviteit verloren.

Er werd met andere woorden een minderwaardig product afgeleverd maar in tegenstelling tot maatschappelijke verontwaardiging mochten de farmabedrijven gewoon een extra keer langs de kassa passeren.

Ik heb geen oproep gehoord tot het belasten van deze overwinsten.

Nee, deze bedrijven werden door de media en politici op het schild gehesen.

Nu zou je toch denken dat de gigantische overwinsten van deze bedrijven een thema zouden zijn aangezien de overheid bijna driekwart van de onderzoekskosten financierde, maar de discussie werd zelfs niet eens geopend.

De tegenstelling met de oliesector kan niet groter zijn.

De oliemaatschappijen presteren al meer dan een decennium ondermaats en moesten in 2020 door een bijzonder diep dal.

ExxonMobile bijvoorbeeld, toch één van de kwalitatievere energiebedrijven in de wereld, realiseerde massale verliezen tijdens de pandemie en boekte een verlies van $22 miljard op vier kwartalen tijd.

Door de stijgende olieprijzen waren de voorbije kwartalen een stuk beter en kon het bedrijf na een jarenlange malaise eindelijk met degelijke cijfers voor de dag komen en aandeelhouders belonen voor hun geduld.

Het geluk blijkt echter van korte duur want plots zijn de overheden er als de kippen bij om die zogenaamde ‘overwinsten’ af te romen.

De discussie speelt in diverse landen en iedereen lijkt het erover eens dat deze gulzige oliebedrijven van hun winsten beroofd moeten worden.

Sommigen beweren dan dat de vaccins levensbelangrijk zijn voor onze gezondheid en economie en dat het daarom niet slim zou zijn om deze bedrijven extra te belasten.

(Een stelling waar ik het overigens niet mee eens ben, maar het is een blik dat ik hier niet ga opentrekken). 

Maar wat kunnen we dan zeggen over olie?

Is olie dan niet levensbelangrijk voor onze economie? Ik ben er namelijk van overtuigd dat we zonder olie terug naar de 19de eeuw gaan en onze maatschappij in elkaar zien storten.