De Gouden Petrodollar

Ik ga verder met de laatste paragraaf van mijn artikel ‘Poetin’s reset’. Er zijn namelijk zoveel aspecten aan dit verhaal en hoewel het vrijwel nergens op enige interesse kan rekenen, is dit waar het allemaal het om gaat.

Dit is de échte oorlog. De strijd om de Petrodollar. De Petrodollar die de VS met 6% van de wereldbevolking de wereldheerser maakt.

Sta me toe om die laatste paragraaf uit mijn vorige nieuwsbrief er nog eens bij te nemen:

“Poetin duwt de Petrodollar omver en kan straks zelfs de goudprijs bepalen door het bodemniveau van 5.000 roebel voor een gram goud te verhogen naar pakweg 10.000 of voor mijn part 50.000 roebel per gram.”

Rusland heeft met deze beweging de roebel gekoppeld aan de goudprijs. De roebel is zo de eerste valuta in het financiële systeem die goud weer een centrale plaats geeft.

Maar ik geloof dat Rusland verder zal gaan dan dit en de roebel ook zal vastklikken aan de olieprijs.

Op dat moment is een roebel, niet alleen gedekt door goud maar ook door enorme Russische olievoorraden. Rusland verkoopt dan niet langer olie voor waardeloos fiatgeld maar voor goud.

Hoe zou dat kunnen werken?

Op dit moment kost een vat olie ongeveer 10.000 roebel.

Een gram goud kost 5.000 roebel.

Wat als Rusland nu straks zegt dat ze geen 5.000 roebel gaan betalen voor een gram goud, maar bijvoorbeeld 10.000 roebel.

Maakt dat iets uit voor de prijs van de roebel? Aangezien de roebel voor 100% gedekt is door goud, zou je denken van niet. Als de goudprijs dan verdubbelt in roebel, verdubbelt ook de waarde van de Russische goudreserves waardoor ook de waarde van de valuta zal verdubbelen.

Een buitenlander die echter op dat moment 1 gram goud naar de Russische centrale bank brengt, krijgt er 10.000 roebels voor terug.

Waar hij vroeger voor 1 gram goud 5.000 roebels kreeg, krijgt hij er nu 10.000.

Waar hij vroeger 2 gram goud nodig had om één vat Russische olie te kopen, heeft hij nu maar 1 gram goud meer nodig.

In zo’n scenario wordt de vraag naar goud natuurlijk enorm groot, omdat goud een manier biedt om aan goedkope energie te raken.

Door een gram goud (vandaag $60 waard op de wereldmarkt) naar de Russische centrale bank te dragen, kan je met de roebels die je ontvangt namelijk een vat olie kopen.

Welke landen in de wereld zouden vandaag interesse hebben in olie tegen $60 per vat? Ik kan me voorstellen dat landen in een rij aanschuiven aan het loket van de Russische centrale bank.

De Russische goudreserves nemen in zo’n systeem snel toe en de vraag naar de roebel zal enorm zijn. Rusland wint hier op diverse manieren.

Bovendien, en dit is niet onbelangrijk, zal er heel wat fysiek goud moeten verschuiven van de rest van de wereld naar Rusland.

De VS controleert momenteel de fysieke goudprijs via de papieren goudmarkt, maar dat is enkel vol te houden wanneer ze beschikken over voldoende fysiek goud dat in dat systeem wil meedraaien.

Maar aangezien fysiek goud straks hetzelfde betekent als goedkope olie zal heel de wereld bieden op dat fysiek goud om naar Rusland te brengen.

Vergeet ook niet dat de oliemarkt vandaag tien keer groter is dan de goudmarkt.

Als je dan in feite energie gaat afrekenen in goud, krijg je een run op goud.

Rusland kan op deze manier dus een einde maken aan de aanhoudende goudmanipulaties.

Bovendien heeft de rest van de wereld nu plots belang bij een zo hoog mogelijke goudprijs want hoe duurder het goud, hoe meer olie men ervoor terug kan krijgen.

Rusland bepaalt vanaf dat moment de wereldwijde goudprijs.

Vandaag is Russisch goud 5.000 roebel per gram waard, maar als men zich bijvoorbeeld bereid toont om goud te kopen tegen een minimumprijs van 10.000 roebel per gram, impliceert dit tegen de huidige wisselkoersen een goudprijs van $3.300 per ounce!

Rusland kan de wereldwijde goudprijs dus verhogen met de simpele mededeling dat men men twee keer meer roebels betaalt voor een gram dan vandaag het geval is.

En voor de Russen maakt het helemaal niks uit aangezien iedere roebel vandaag reeds voor 100% gedekt is door de Russische goudvoorraad.