De Fed verliest speelruimte, Goud en Zilver ontwaken…

Na -1,6% “groei” in het eerste kwartaal, kromp de economie in de VS ook in het tweede kwartaal met 0,6%.

Hiermee voldoen ze daar aan de “vuistregel” voor een economische recessie, namelijk twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve economische groei.

Maar de Amerikaanse beleidsmakers zien dat dit keer niet zo. Officieel verkondigen ze (nog) geen recessie en er wordt hooguit van een “technische recessie” gesproken.

Ze doen maar natuurlijk, het is allemaal perceptie management…

Toegegeven, helemaal gek is het ook niet. De arbeidsmarkt in de VS lijkt nog wel behoorlijk sterk en gisterenavond bijvoorbeeld, konden zowel Apple als Amazon beter dan verwachte resultaten optekenen.
We kunnen ons wel voorstellen dat de arbeidsmarkt in de VS nu constant onder de loupe zal liggen bij economen.

Dat dominosteentje mag nu niet omvallen…

Waarom is bovenstaande voor de edelmetalen belangrijk? En waarom kwamen zowel Goud als Zilver de laatste dagen ineens heel goed uit de verf? Zijn we hier en nu opnieuw aan het vertrekken met de prijzen?

Allereerst is het eigenlijk allemaal NIET belangrijk als je de lange termijn voor ogen hebt. Dat is waarom we in onze vorige nieuwsbrief schreven dat wij alvast bijzonder comfortabel in fysiek edelmetaal zitten in deze omstandigheden.

Maar het is wel belangrijk als je weet dat de koersen van goud en zilver op korte termijn eigenlijk “gemaakt” worden in de papieren markten en daar gestuurd worden door de acties van speculanten, hedge funds en bullion banks…

De korte(re) termijn even bekijken dus…

De Amerikaanse Centrale Bank moet inflatie bestrijden en haar enorme balanstotaal afbouwen, evenwel zonder de economie in de dieperik te duwen.

De FED heeft immers wat men noemt een “dubbel mandaat”. Twee opdrachten dus, de FED moet waken over zowel inflatie, als de arbeidsmarkt.

Die dubbele opdracht zorgt in de omstandigheden van de financiële economie vandaag voor een spreidstand die onmogelijk vol te houden is. (onze mening – er komt langzaam maar zeker iets anders aan)

Wij schreven al voor de eerste renteverhoging begin dit jaar, dat de Centrale Bank de rente eigenlijk niet kon verhogen zonder iets “stuk” te maken en we blijven daarbij.
Intussen voelden heel wat markten dat al, denk maar aan de aandelenmarkten of de cryptomarkten.

De korte termijn rente in de VS staat sinds deze week op een minder dan indrukwekkende 2,50%, nog mijlenver onder het meest recente inflatiecijfer van 9,1%.
Elke spaarder in de VS zou minstens een rendement moeten eisen net boven die 9,1%! Dat kan natuurlijk al lang niet meer…

De eerste problemen duiken dus nu al op. De FED heeft ineens heel wat minder opties nu de groei al wegvalt. Het uitgestippelde pad van toekomstige renteverhogingen, wordt al in vraag gesteld.

Op de financiële markten begint het geloof in de FED dus af te brokkelen.

Vermits de financiële markten altijd al naar de toekomst kijken en dus vooruit denken, stappen speculanten nu al terug in de edelmetalen.

Dat zien we de laatste dagen langzaam starten.

Diezelfde speculanten waren heel recent trouwens per saldo volledig UIT de edelmetalen gestapt. In de “COT” verslagen van de futures markten voor goud en zilver, was nauwelijks nog een spoor te vinden van speculanten en de bullion banks hadden hun short posities flink afgebouwd.

Nieuwe rally’s en zelfs de grootste rally’s, starten zo wel eens.

Wij verwachten uiteindelijk een bocht van 180 graden van de FED. Van verhogen van de rente en afbouwen van de balans, naar opnieuw renteverlagingen en geld bijdrukken “a volonté”.

Wanneer de fameuze “bocht” officieel zal worden ingezet, zullen de koersen van goud en zilver al een hele tijd in een nieuwe prijsrally zitten. (dat laatste is een stukje speculatie van ons natuurlijk)

Daarna is er plaats voor het grote(re) publiek.

Indien u uw posities in fysiek goud en/of zilver wil verhogen, kan u natuurlijk zelf kiezen wanneer u dat doet:

Ofwel wachten tot de richting helemaal duidelijk is, dus nog even afwachten en zo een stuk van de potentiële winst op tafel laten liggen in ruil voor een beter gevoel wanneer u aankoopt.

Ofwel in deze periode aankopen, nu we een flinke kans zien dat de speculanten langzaam gaan terugkomen. Bovendien hebben wij alvast het gevoel dat we eigenlijk al meer hadden verdiend qua koersprestatie dit jaar (zie onderaan ook de P.S.).

Goud aankopen?
Kijk hier voor de gouden munten van 1 ounce, hier voor de baren van Valcambi (Zwitserland-LBMA) en hier voor het goud dat wij alloceren in Zwitserland.

Of Zilver aankopen, nu zilver opnieuw bijna 88x goedkoper is dan Goud?

U kan opteren voor de zilveren munten OF, en dat is onze tip, U kan meer zilver aankopen voor dezelfde investering via het zilver vrij van btw.

Tot binnenkort!

Het goud999 team!
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com

P.S.  7 maanden in 2022, prestatie van goud en zilver:

Het sentiment bij de speculanten over de edelmetalen staat op een laag pitje op dit moment, maar zoals we in onze vorige nieuwsbrief schreven: In de fysieke edelmetalen zitten wij alvast bijzonder comfortabel.

In andere markten was er veel meer turbulentie! (en mijnaandelen zijn ook geen vervanging van fysiek metaal)

De prijs van fysiek goud steeg op moment van schrijven (29/07) met +7,4% sinds 1 januari van dit jaar en zilver bleef inderdaad achter en moet nu 3,7% prijsgeven (-3,7% in de eerste 7 maanden van 2022).

P.P.S. Nu goud het beter deed dan zilver, noteert de goud/zilver ratio weer op een enorm hoge 88!
Elke notering van de goud/zilver ratio boven 80, is historisch een grote uitzondering. Zilver is vandaag in goud gemeten, historisch zeer goedkoop.
Zilver blijft natuurlijk tegelijkertijd ook het meer speculatieve edelmetaal…