De confiscatie van je koopkracht

De meeste wereldbeurzen staan enkele tientallen procenten hoger dan een jaar geleden.

Het is toch goed om daar nog eens even bij stil te staan.

Ik bedoel maar: zonder de inspanningen van centrale banken zou dit de slechtste economie zijn sinds de jaren ’30.

Maar van de negatieve gevolgen van het Coronavirus is vooralsnog weinig te merken, omdat dit gecompenseerd werd met extra liquiditeiten.

Het is onszelf een rad voor de ogen draaien.

Maar goed, het extra geld zit in onze economie en drijft de prijzen van aandelen, vastgoed en nu ook grondstoffen fors hoger.

De prijzen stijgen dus niet omdat de onderliggende economie het zo goed doet. Het is goed om dat toch even op het netvlies te houden.

Of met andere woorden: er wordt geen échte waarde gecreëerd.

Ik maak graag de volgende vergelijking.

Stel, je speelt een spelletje monopoly en gewoonlijk start je dan met 30.000 euro aan monopolygeld.

Deze keer besluit je echter om het spel te starten met 60.000 euro.

Ben je dan allemaal twee keer zo rijk?

Als je medespelers plots twee keer zoveel bieden voor de duurste straat vertegenwoordigt dat dan echte waarde of is het gewoon een gevolg van het hogere startbedrag?

Het is precies om deze reden dat ik een jaar geleden een artikel schreef met als titel “Anders leren denken”.

Wie blijft denken in euro’s die à volonté worden bijgedrukt en straks misschien een groot deel van hun waarde verliezen, is namelijk gedoemd tot het nemen van foute beslissingen.

Dat is de slimmerik die nu zijn huis verkoopt omdat de prijzen de pan uitrijzen, maar over enkele weken tot de vaststelling komt dat het kopen van een ander huis minstens evenveel zal kosten.

Het is dus van primordiaal belang om te rekenen in koopkracht.

Als belegger wil je niet meer je stapel euro’s vergroten, maar wel je koopkracht.

De simpelste benadering is om je vermogen niet langer uit te drukken in geld, maar bijvoorbeeld in grammen goud.

Zolang je meer grammen goud verwerft, ben je goed bezig. Wie grammen goud verliest, ziet echter z’n koopkracht wegsmelten en neemt wellicht foute beslissingen.

Ok, tot zover ben je mee?

Bloomberg meldt namelijk dat Joe Biden zou werken aan een voorstel om het marginale belastingtarief op meerwaarden te verhogen naar 43,4%.

Als je voor 1 miljoen euro aandelen bezit en deze aandelen werden 2 miljoen euro waard door al het geld printen, dan betaal je straks bij verkoop 434.000 euro aan belastingen. Nochtans is je koopkracht er in dit voorbeeld niet op vooruit gegaan.

De huizenbezitter die de “waarde” van zijn huis ziet stijgen van 300.000 euro naar 600.000 euro, betaalt dan misschien 130.200 euro aan belastingen. Met de 468.800 euro die hij overhoudt, kan hij echter geen geen gelijkaardig huis kopen.

(Ja, ik snap wel dat het voorstel van Biden niet slaat op huizen, ik wil enkel illustreren dat het belasten van meerwaarden tijdens een inflatoire omgeving in feite een confiscatie is van je koopkracht). 

 

Fysiek zilver bijkopen, kan je het makkelijkst op deze manier

groeten,

Maarten Verheyen