Daling goudprijs stimuleert Indiase goudaankopen

De goudfutures in India, ’s werelds op één na grootste goudconsument, zijn met 20 procent gedaald ten opzichte van de recordhoogte in augustus vorig jaar.

Voor Indiase consumenten is er geen beter nieuws, nu het bruiloft seizoen voor de deur staat en de feestdag Akshaya Tritiya op 14 mei – een dag waarop veel Indiërs goud aankopen.

De import is in februari dan ook met 41 procent gestegen tot het hoogste niveau sinds november 2019, nog een aanwijzing dat de vraag naar goud weer oppikt.

Vorig jaar was er dan een grote vraag naar goud op de beurs maar de fysieke goudconsumptie in India lag op z’n gat. Volgens de World Gold Council (WGC) is de vraag naar gouden sieraden in 2020 met 34 procent gekelderd in vergelijking met het jaar ervoor.

HDFC Securities: “Gold prices fell for the third consecutive week as risk on sentiments kept investors away from precious metals. Gold prices declined on a stronger dollar as traders and investors switched to the best alternative to gold”

Nu koerst de goudprijs rond een laagste koers in een jaar tijd waardoor de vraag naar fysiek goud weer toeneemt. Het helpt ook dat de Indiase regering de invoerrechten op het gele edelmetaal heeft verlaagd van 12,5 naar 7,5 procent.

Juweliers hopen ook dat Akshaya Tritiya – na Dhanteras de meest gunstige dag om goud te kopen voor Hindoes – zal leiden tot een sterke stijging van de vraag.

Ashish Pethe, voorzitter van de All India Gem and Jewellery Domestic Council, denkt dat de vraag ook een impuls zal krijgen omdat veel bruiloften die in 2020 werden uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie in 2021 zullen worden gepland.

Sommige mensen zijn nog steeds afwachtend en hopen op een verdere daling van de prijzen, aldus N. Anantha Padmanaban, directeur bij NAC Jewellers.

Maar vanaf april verwacht hij een grotere vraag vanwege bruiloften en versoepeling van de beperkingen.

Bronnen: Bloomberg, Business Insider

Foto: Flickr