Correctie aandelenbeurzen zal erg goed zijn voor goud

Sinds de Amerikanen Donald Trump tot nieuwe president hebben uitgeroepen, is de belangrijkste index, de brede S&P 500 index, op 14 maanden tijd met maar liefst 28,6% hoger gegaan! Dat is een uitzonderlijke prestatie die voor een deel werd ingegeven door de hoop op een zeer grote belastingverlaging van de Amerikaanse overheid. En inderdaad, ze hebben de markt niet teleurgesteld, want die grote belastingverlaging is er inderdaad gekomen. Dat zorgt voor een klassiek scenario, een buy the rumor en sell the news. De markten staan ondertussen op recordniveaus.

Sinds die verkiezing heeft Wall Street, of tenminste de analisten, benadrukt dat de rally voor het grootste deel te danken was aan enorm stijgende winsten. Maar dat is in feite niet waar als je naar de waarderingsdata kijkt. In oktober 2016, net voor de Amerikanen gingen stemmen, noteerden de 500 grootste bedrijven in de VS aan een koers-winstverhouding van 26,3x de winsten. Dus zelfs voor de Amerikanen gingen stemmen, waren Amerikaanse aandelen al bijzonder duur.

In 2017 deden de Amerikaanse bedrijven het uitzonderlijk goed, maar het is zeker niet uit te sluiten dat ze nog een heel stuk hoger gaan. Dat doet de druk op de markten fors toenemen, en het is zeker niet uit te sluiten dat we uiteindelijk in een zeepbelscenario terechtkomen.

In dergelijke omstandigheden, wanneer de zeepbel uiteindelijk in elkaar klapt, zie je dat goud uitzonderlijk goed presteert. Bitcoin heeft de afgelopen maanden een groot deel van deze markt overgenomen, maar op een bepaald moment zullen beleggers zich realiseren dat Bitcoin uiteindelijk ook een belegging in het systeem is. Op dat moment zullen beleggers opnieuw buiten het systeem willen gaan beleggen, en het is op dat moment dat de edelmetalen hun waarde zullen laten zien.

Op dat moment is het een idee om goud en zilver te accumuleren.

De prijzen zijn nog bijzonder gunstig en nu is het de moment om deze tegen lage koersen op te pikken.