Chinese goudimport via Hongkong schiet omhoog

Het collectieve bezit in Chinese goud-ETF’s bedroeg eind oktober 74 ton (4 miljard dollar) na vijf opeenvolgende maanden aan instroom. Dit is het hoogste ooit in termen van tonnage. Tot op heden bedroeg de instroom in Chinese goud-ETF’s voor dit jaar 12 ton.

In oktober werd in totaal 137 ton goud aan de SGE (Shanghai Gold Exchange) onttrokken, wat neerkomt op een daling van 28 procent ten opzichte van de maand ervoor.

Deze daling is seizoensgebonden: de vraag naar fysiek groothandelsgoud in China ligt in oktober meestal lager omdat de voorraden van de producenten dan nog ruim zijn, nadat zij in september actief voorraden hebben aangevuld.

Een andere belangrijke reden voor de daling ten opzichte van de vorige maand is dat er in die maand minder handelsdagen zijn als gevolg van de zeven dagen durende nationale feestdag tussen 1 en 7 oktober.

Desalniettemin lag de goudimport vanuit de SGE in oktober 45 procent hoger op jaarbasis en 50 procent hoger dan het niveau van vóór de pandemie in 2019.

Uit de laatste gegevens van de Chinese douane blijkt dat China in september 85 ton goud heeft ingevoerd, 8 ton meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Net als bij de factoren die de goudopnames in september opdreven, stijgt de honger naar goudimport gewoonlijk voorafgaand aan het vierde kwartaal – het hoogseizoen voor goudconsumptie in China.

Dit brengt China’s totale goudimport in het derde kwartaal op 228 ton, 171 ton hoger dan een jaar geleden en 43 ton hoger dan het derde kwartaal in 2019.

De Chinese netto goudimport via Hongkong is in oktober ook nog eens met 56 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, tot het hoogste sinds juni 2018.

De netto-import bedroeg in oktober 54,26 ton goud in vergelijking met 34,79 ton in september, zo bleek donderdag uit gegevens van het Hong Kong Census and Statistics Department. De totale goudimport via Hongkong steeg van 41,88 ton naar 57,80 ton.

De goudimport vanuit Zwitserland naar het vasteland van China was in oktober ook hoger dan alle maanden sinds juni 2018.

De gegevens van Hongkong geven echter geen volledig beeld van de Chinese aankopen, omdat goud ook via Shanghai en Beijing wordt ingevoerd.

Bronnen: WGC, Kitco

Foto: Flickr