China’s netto goudimport via Hongkong daalt met bijna 59 procent

De netto goudimport van China via Hongkong is in mei meer dan gehalveerd ten opzichte van de maand ervoor. De import in april bereikte echter het hoogste niveau in bijna drie jaar tijd.

De netto-import bedroeg 21,78 ton in mei, vergeleken met 52,82 ton in april, zo bleek maandag uit gegevens van het Hong Kong Census and Statistics Department. De totale import van goud via Hongkong daalde van 55,699 ton tot 26,684 ton.

Toch is de goudimport aardig hoog vergeleken met het afgelopen jaar. De gemiddelde import bedroeg in 2020 immers 3,4 ton goud per maand.

Guangzhou, een van de grootste afnemers van goud in het land, is in lockdown wegens een toename van het aantal COVID-19-gevallen, wat de goudimport beïnvloedt, aldus Bernard Sin – regionaal directeur voor Greater China bij MKS.

Ook is de goudvraag van banken gedaald, nadat de Chinese toezichthouder voor het bank- en verzekeringswezen – de China Banking and Insurance Regulatory Commission – kredietverstrekkers heeft gevraagd geen beleggingsproducten meer te verkopen die aan grondstoffenfutures zijn gekoppeld, aldus Sin.

De goudkoers is in China tot mei teruggekeerd van een scherpe dip begin 2020, toen de strenge lockdown en de economische neergang de vraag naar goud flink deed dalen. Nadat China de uitbraak onder controle had veerde de vraag gestaag weer op.

Tijdens het eerste kwartaal van 2021 is daarbij de vraag naar gouden sieraden in China op jaarbasis zelfs meer dan verdrievoudigd tot 191,1 ton, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council. En zelfs in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 steeg de vraag met 4 procent.

Illustratief voor dat herstel was de spread tussen de prijs in Londen en de koers in Shanghai. Rond de zomer was goud in Shanghai ruwweg 100 dollar goedkoper als gevolg van de zwakke vraag, maar de spread ten opzichte van Londen veranderde rond januari in een premie.

Het feest eindigde op 1 juni toen de People’s Bank of China een ontwerp-wijziging aankondigde van de anti-witwaswet van het land. Niet alleen zouden overtreders zwaardere boetes moeten betalen, de regels zouden ook van toepassing zijn op andere actoren dan financiële instellingen.

Handelaren in edelmetalen en beurzen die zich bezighouden met de spothandel in edelmetalen worden nu op eenzelfde manier behandeld als vastgoedondernemingen en accountantskantoren. Dit heeft blijkbaar speculanten ertoe aangezet posities op de Shanghai Gold Exchange te sluiten.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe het voorstel, en de daaropvolgende prijsdaling, van invloed zullen zijn op de feitelijke vraag naar goud en gouden sieraden in China.

Bronnen: Kitco, Nikkei

Foto: Flickr