Centrale banken zullen goudprijs bepalen

De vooruitzichten voor de goudprijs zijn opnieuw in de handen van centrale bankiers. Deze week zullen er immers twee druk becommentarieerde meetings van de centrale banken worden gehouden. Heel wat analisten hebben opgemerkt dat goud een duidelijk patroon heeft gevolgd: het edelmetaal corrigeerde telkens voor een verwachte renteverhoging, en ging daarna weer hoger zodra het stof ging liggen. De vraag die heel wat beleggers zich nu uiteraard stellen, is of dit patroon zich deze week weer zal herhalen naarmate de inflatiecijfers toenemen in de VS, waar de economie in gestaag tempo stijgt.

Voor heel wat analisten zou een dovish scenario zijn dat de Fed opnieuw aangeeft dat ze maar één keer dit jaar de rentevoeten gaan verhogen. Dat zou dan waarschijnlijk gebeuren in december.

In een recent interview met Kitco vertelde George Milling-Stanley, hoofd goudbeleggingen bij State Street Global Advisors, dat een dovish renteverhoging er waarschijnlijk voor zou zorgen dat goud het verloren terrein vrij snel weer kan inhalen. Hij voegde er nog aan toe dat hij verwacht dat goud tussen de 1350 en 1400 USD per ounce zal noteren.

“Ik denk dat goud vrij goed zal herstellen nadat de Fed-aankondiging achter de rug is,” vertelde hij. Volgens hem was deze rentebeweging in juni zo duidelijk aangekondigd dat het niet lang zal duren voor de goudmarkt zich weer aanpast.

Andere analisten zijn niet zo optimistisch dat de Fed een dovish renteverhoging zal doorvoeren. Dat zou dan weer op de goudprijs wegen.

Maar je kan het draaien of keren zoals je wil: op lange termijn is het evenwicht tussen vraag en aanbod de belangrijkste factor die determineert wat er met goud en zilver gebeurt.

Als je een speciaal edelmetaal in je portefeuille wil, kijk dan ook eens naar platina en rodium. Dit zijn metalen met een eigen dynamiek die in een portefeuille een zeer mooie diversificatie kunnen vormen. Het loont de moeite als je wat ruimte hebt om deze ook te kopen, maar dan uiteraard steeds in fysieke vorm. Dat is de voorwaarde voor elke edelmetaalbelegging.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999