Centrale banken voegden niet eerder zoveel goud toe aan reserves als afgelopen jaar

Nadat de centrale banken in het derde kwartaal een historisch hoge hoeveelheid goud aan hun reserves hadden toegevoegd, voegen zij in het vierde kwartaal eveneens meer goud aan de reserves toe. Volgens gegevens van de World Gold Council (WGC) hebben de centrale banken in oktober wereldwijd nog eens 31 ton goud aan de officiële reserves toegevoegd. Daarmee mag 2022 nu al een absoluut recordjaar heten.

De centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) was de grootste opkoper van goud in oktober. Zij voegde iets meer dan 9 ton toe aan haar goudreserves. Tot dusver hebben de VAE dit jaar de reserves met 18 ton verhoogd. Ook Turkije kocht zo’n 9 ton goud. De Centrale Bank van Turkije was de grootste koper van goud in 2022 en voegde tot nu toe 103 ton goud toe aan de reserves. Ook Oezbekistan heeft de goudreserves consequent uitgebreid, in oktober verhoogde het de reserves met 9 ton. De goudreserves maken nu iets meer dan 60 procent uit van de totale reserves van Oezbekistan.

De Nationale Bank van Kazachstan voegde in oktober daarnaast nog eens 3 ton toe aan haar officiële goudreserves, Qatar voegde 1 ton goud toe en de Nationale Bank van Cambodja kocht eind september 2 ton goud. De aankopen vonden plaats tussen juli en september en verhoogden de totale goudreserves van het land tot 52 ton. Opmerkelijk was het uitblijven van goudaankopen door India. India kocht al maandenlang consequent goud op en bezit nu officieel 781 ton goud, waarmee het de negende plek in neemt qua grootste goudreserves ter wereld.

Centrale banken voegden vorig jaar 463 ton goud toe aan de wereldwijde reserves. Dat was 82 procent meer dan in 2020. Vorig jaar was daarmee het 12e opeenvolgende jaar van netto aankopen. In die tijd hebben de centrale banken netto 5.692 ton goud opgekocht. De vraag van centrale banken kwam in 2019 uit op 650,3 ton, het op één na hoogste niveau van jaarlijkse aankopen in 50 jaar, net iets lager dan de aankopen van 656,2 ton in 2018. Volgens de WGC was 2018 daarmee het jaar dat er het meeste goud werd toegevoegd door centrale banken sinds de opschorting van de convertibiliteit van de dollar in goud in 1971.

Maar het is nu dus duidelijk dat de centrale banken in het derde kwartaal van dit jaar 393,3 ton goud hebben toegevoegd, 300 procent meer dan in het derde kwartaal van 2021 en de grootste kwartaaltoename van de goudreserves van de centrale banken sinds de WGC in 2000 begon met het bijhouden van gegevens. Met de aankopen van oktober komt het totaal voor 2022 op zo’n 704 ton.

Dat is hoger dan elke jaarlijkse toename sinds 1967. De laatste keer dat dit niveau van aankopen werd gezien bleek dus een historisch keerpunt voor het wereldwijde monetaire systeem. In 1967 kochten Europese centrale banken massaal goud van de VS, wat leidde tot een run op de prijs en de ineenstorting van de London Gold Pool. Dat bespoedigde uiteindelijk de ondergang van het Bretton Woods-systeem, dat de waarde van de Amerikaanse dollar koppelde aan het edelmetaal. Bijzondere tijden!

Bronnen: Financial Times, Oil Price, WGC