Centrale banken blijven goud aankopen

Kazachstan breidde zijn goudreserves opnieuw uit in december. Het verhoogde haar reserves in 2015 met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het land verhoogde haar aanhoudingen voor de 39e maand op rij. Turkije’s goudreserves stegen tot 16.570.000 ounces.

De gegevens van het IMF tonen verdere accumulatie door centrale banken – in het bijzonder door grondstoffen gedreven emerging markets. De Russische centrale bank gaf $7,53 miljard uit aan goud in 2015. In 2014 was dit nog “slechts” $6,69 miljard.

Volgens de World Gold Council komt de uitgave neer op een kwart van wereldwijde goudafname in de eerste helft van 2015. In tonnen groeide de Russische goudaankopen met 20 procent in vergelijking met de eerste helft van 2014.

Goudaanhoudingen door de Russische centrale bank blijkt in dollars constant, terwijl het volume sterk aangroeide. Het beleid van de Russische centrale bank lijkt er op gericht te zijn om rond de $50 miljard geïnvesteerd te zijn, maar dat kan ook een toevalligheid bevatten.

Toch zou een flinke sprong in prijs – naar bijvoorbeeld de piek in 2011 – niet direct betekenen dat Rusland uit de problemen is. Het zou een winst opleveren van $37 miljard, maar dat is nauwelijks genoeg om het Russische staatstekort van $38.6 miljard (over 2016) te overbruggen.

Hugo Salinas Price – Mexicaans zakenmagnaat, miljardair, investeerder en filantroop – is echter overtuigt dat het uiteindelijke resultaat van huidige economische krimp in de wereld, een revaluatie van de goudreserves zal moeten zijn. Price:

The revaluation of gold reserves held by central banks will be the only alternative for countries seeking to retain a minimum of international trade to supply their economies. Why do we use $22,000 and $50,000 Dollars an ounce? Because other thinkers have estimated a necessary revaluation of gold, with various figures between a low price of $10,000 Dollars an ounce and a high price of $50,000 Dollars an ounce. So we arbitrarily selected $22,000 Dollars an ounce and $50,000 Dollars an ounce

Hij ziet zelfs de herwaardering van de goudprijs tussen de $10.000 en $50.000 uitkomen! Mag dat werkelijkheid worden dan zouden de Russen in hun handen mogen klappen voor het huidige monetaire beleid dat haar centrale bank voert.

Bronnen: Bloomberg, Sputnik News, Plata

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.