Canada verkoopt helft goudreserves: de grootste fout ever?!

Weet je nog, in 1999 verkocht de toenmalige minister van Financiën in het VK, Gordon Brown, ongeveer de helft van de Britse goudreserves aan wat achteraf de absolute bodemprijs bleek te zijn. Vandaag, 17 jaar later, wordt hij daar nog steeds mee uitgelachen, en terecht, want qua timing kon je eigenlijk niet veel slechter handelen.

Nu, wat blijkt uit een verhaal dat werd gepubliceerd op Global News? De regering in Canada heeft bijna de helft van haar goudreserves verkocht in de loop van de afgelopen weken. Daarmee zet ze een beweging in: weg van het edelmetaal voor wat betreft de activa van de overheid.

Volgens de statistieken van het IMF hield Canada op het einde van 2015 ongeveer drie ton goudreserves aan. De jongste data, die in de loop van afgelopen week werden gepubliceerd, tonen aan dat de totale Canadese goudreserves nu 1,7 ton bedragen. Dat is amper 0,1% van de totale reserves van het land, die ook vreemde valuta en obligaties bevatten.

Als we dan vergelijken: de VS houden maar liefst 8.133 ton goud aan, terwijl het VK 310 ton goud in eigen bezit heeft. Nog volgens een interview in hetzelfde medium was de beslissing om het goud van de hand te doen niet gebonden aan een specifieke goudprijs, en vindt de verkoop plaats over een langere periode, en op een gecontroleerde manier. Volgens economen had de Canadese overheid weinig andere reden om het goud aan te houden buiten traditie van vele jaren.

Enorm veel geld halen de Canadezen nu ook niet op met de verkoop: ongeveer 100 miljoen CAD. Als je dat vergelijkt met de financiën van een dergelijk groot land is dat maar een druppel op een hete plaat.

Je vraagt je af waarom de overheid in Canada nu net een dergelijke move doet, en waarin het geld dan wel zal worden herbelegd. Een grote kans is dat ze opnieuw in Amerikaanse dollars gaan beleggen.

Wordt dit achteraf een even slecht verkoopmoment als in het VK? De kans is groot!

Wij zitten liever in het zware blinkende metaal dan in greenbacks, zoveel is wel zeker!

Bron: http://globalnews.ca/news/2508940/canada-sells-nearly-half-of-all-its-gold-reserves/

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]