Canada en Australië aanjagers wereldwijde groei goudproductie in 2022

Na een stijging vorig jaar met zo’n 2,4 procent zal de wereldwijde goudmijnproductie in 2022 naar verwachting nog eens met 3,1 procent toenemen tot 120,7 miljoen ounces.

Canada zal ook in 2022 de grootste bijdrage leveren aan die groei, met een verwachte stijging van de productie van naar schatting 7 tot 7,8 miljoen ounces.

Dat zou een stijging betekenen van 11,4 procent. Daarna volgen Australië (8,3 procent) en China (5,9 procent).

Canada leverde ook de grootste bijdrage aan de groei in 2021, met een productie die steeg van 6 naar 7 miljoen ounces goud.

Daarnaast waren Zuid-Afrika (620,4 koz), de VS (543,5 koz) en Mexico (385,7 koz) de andere belangrijke bijdragers.

Deze groeimarkten compenseerden de dalingen elders, waaronder China, Australië en Papoea-Nieuw-Guinea, volledig.

Rusland behoort daarnaast tot de drie grootste goudproducenten ter wereld en zal in 2021 naar schatting goed zijn geweest voor zo’n 9 procent van de mondiale productie.

Het valt echter nog af te wachten hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de sancties die belangrijke economieën zoals Japan, de EU en het VK aan Rusland hebben opgelegd, de goudproductie in de komende maanden zullen beïnvloeden.

Op de aandelenmarkten zijn de aandelen van verschillende mijnbouwbedrijven die in Rusland en Oekraïne actief zijn, zoals ALROSA, Evraz, Ferrexpo en Polymetal International, in ieder geval gekelderd.

Verwacht wordt dat de totale goudproductie tijdens de prognoseperiode (2022-2026) met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 3,6 procent zal toenemen tot 138,8 miljoen ton in 2026.

Canada, de VS en Chili zullen de belangrijkste bijdragers aan deze groei zijn. De gecombineerde productie in deze landen zal naar verwachting stijgen van een geschatte 16,6 miljoen ounces in 2022 tot 27 miljoen ounces in 2026.

Terwijl Canada tijdens de prognoseperiode naar verwachting het sterkste groeipercentage zal registreren, zal China hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijke daling laten optekenen, als gevolg van de uitputting van de goudreserves.

Projecten die tijdens de prognoseperiode operationeel zouden kunnen worden is onder meer de Mponeng-mijn in Zuid-Afrika, die Harmony Gold Mining in oktober 2020 heeft overgenomen van AngloGold Ashanti.

Daarnaast het Donlin Gold-project in de VS, dat gezamenlijk eigendom is van zowel Barrick Gold als NovaGold. Beide mijnen zijn mogelijk dit jaar al in productie.

Bronnen: Mining, The Globe and Mail, Mining-Technology