Britse Ruffer verhoogt blootstelling aan goud

Ruffer Investment Company – een groot Brits investeringsbedrijf – heeft in elk van de eerste drie maanden van 2022 een positief rendement behaald, terwijl zowel aandelen als obligaties daalden.

Het bedrijf laat nu weten aandelen in portfolio te gaan beperken en de blootstelling aan goud te verhogen tot liefst 10 procent.

Ruffer biedt sinds 1994 beleggingsbeheerdiensten aan voor instellingen, pensioenfondsen, liefdadigheidsinstellingen, financiële planners en particuliere klanten, in het Verenigd Koninkrijk maar ook internationaal.

Zij heeft een track record van 27 jaar, waarbij zij op jaarbasis een netto rendement behaalde van liefst 9 procent.

In maart steeg de intrinsieke waarde (NAV) van het fonds met 1,7 procent, rekening houdend met het dividend dat in de loop van de maand werd uitgekeerd, vergeleken met een stijging van 1,3 procent voor de FTSE All-Share index.

In februari steeg de intrinsieke waarde van Ruffer met 2,6 procent, terwijl de FTSE All-Share index met 0,4 procent daalde. In januari waren deze cijfers respectievelijk +0,8 en -0,3 procent.

In hun laatste beleggingsupdate wezen de beheerders Hamish Baillie en Duncan MacInnes erop dat wereldwijde obligaties hun slechtste kwartaal ooit achter de rug hebben, ondanks de oorlog, de pandemie en de toenemende vrees voor een recessie.

“During March, long-dated inflation-linked bonds fell in value as yields rose faster than inflation expectations, but our interest rate options – which profit from rising yields – more than offset this fall in value. Active duration management via derivatives continues to be essential to the company’s resilience in a rising yield environment”

Maar terwijl de volatiliteit van vastrentende waarden sinds de grote financiële crisis niet meer zo hoog is geweest, lijken de aandelenmarkten in toenemende mate zelfgenoegzaam, waarbij velen alle verliezen sinds het begin van de Oekraïne-oorlog hebben teruggewonnen, aldus het duo.

Als gevolg daarvan hebben zij besloten de aandelenblootstelling terug te brengen tot 36 procent. Over het geheel genomen leverden aandelen een positieve bijdrage voor de maand, waarbij energieaandelen opnieuw de toon aangaven.

Maar de blootstelling aan goud en mijnbouwaandelen bleek de grootste positieve stimulans voor het rendement gedurende de maand. Het bedrijf heeft daarom de blootstelling aan aandelen afgebouwd en de blootstelling aan goud verhoogd tot 10 procent.

Bronnen: Motley Fool, Portfolio Adviser, Kitco