Britse Royal Mint ziet verkoop zilver met 47 procent stijgen

De papieren edelmetaalmarkt heeft moeite gehad om een consistent bullish momentum te vinden, aangezien de prijzen tussen april en juni met bijna 7 procent zijn gedaald.

De fysieke markt liet echter een solide groei zien volgens het laatste rapport van de Britse Royal Mint.

Gisteren meldde het Britse munthuis dat de verkoop van haar gouden munten met 8 procent is gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal.

Tegelijkertijd steeg de verkoop van zilver met liefst 47 procent ten opzichte van de verkoop in de eerste drie maanden van 2022.

Voornamelijk de internationale verkoop blijft sterk, met een specifiek groeiende vraag onder Amerikaanse consumenten.

“Internationally, growth has also been seen in all three metals, with a 52% increase in the amount of gold ounces being sold, a 58% increase in silver ounces sold, and a 67% increase in platinum”

Andrew Dickey, directeur van edelmetalen bij The Royal Mint, gaf te kennen dat het bemoedigend is zo’n sterke internationale verkoop te zien en dat de Britse Royal Mint ernaar uitkijkt om wereldwijd uit te breiden, met een scala aan producten.

Het laatste rapport van het Britse munthuis lijkt de trend van vertragende verkopen onder de belangrijke munthuizen te doorbreken.

De U.S. Mint verkocht 315.000 ounces goud tijdens het tweede kwartaal, een daling van 26 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

De U.S. Mint zag de vraag nog sterker dalen in juni, toen het slechts 52.000 ounces verkocht, zo blijkt uit de laatste herziene gegevens.

De Australische Perth Mint verkocht 244.737 ounces goud in het tweede kwartaal, wat 6 procent minder was dan de 261.357 ounces die in het eerste kwartaal werden verkocht.

Analisten menen dat de daling van de vraag naar edelmetaal een afspiegeling is van een markt uit balans, omdat hogere premies er voor zorgt dat de consument aankopen uitstelt.

Die premies zijn zo hoog als gevolg van een onevenwicht tussen vraag en aanbod, omdat beleggers in edelmetaal vasthouden aan het fysieke metaal.

Tegelijkertijd zorgt de scherpe daling van de goudprijs naar verwachting tot een toename van de fysieke vraag. Donderdag daalde de goudprijs tot onder de 1.700 dollar per ounce en bereikte daarmee een laagste punt op bijna een jaar tijd.

Bronnen: Kitco, FX Street