Britse pensioenfondsen gaan mogelijk meer edelmetalen aanhouden

Uit een recente studie van NTree International blijkt dat de enorme Britse pensioenmarkt (76 miljard dollar) wellicht wat meer gaat alloceren naar de edelmetaalmarkten.

Op de vraag welk percentage van de portefeuilles uit edelmetalen zou moeten bestaan antwoordde 18 procent van de pensioenfondsen dat zij ongeveer 3 tot 5 procent in edelmetalen zou moeten aanhouden. 66 procent gaf aan tussen de 5 en 7 procent.

Achtenzeventig procent van de Britse pensioenfondsen is van mening dat de markten in een commodity super cycle zijn beland – een decennialange periode waarin grondstoffen naar verwachting boven hun prijstrend op lange termijn zullen worden verhandeld.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in de komende 12 maanden 64 procent van de Britse pensioenfondsen verwacht een grotere positie in goud in te nemen, terwijl 42 procent verwacht een grotere positie in zilver in te nemen.

Timothy Harvey, oprichter van Ntree, gaf aan dat hij met 150 pensioenfondsen uit de EU had gesproken. Die pensioenfondsen hebben gezamenlijk 213 miljard dollar onder beheer.

Slechts 2 procent van die ondervraagden gaf te kennen dat zij denken dat goud dit jaar zal dalen.

Na een recordjaar voor goud, heeft de Engelse Royal Mint een toename gezien van mensen die investeren in goud, met een verscheidenheid aan redenen – zo ook als pensioen.

In reactie op de groeiende belangstelling heeft The Royal Mint eind april een gratis webinar gegeven over beleggen in goud met pensioendoeleinden.

Afgelopen september heeft ook het Ohio Police & Fire Pension Fund in de VS, een pensioenfonds van 15,65 miljard dollar, een goudallocatie van 5 procent goedgekeurd.

Afgelopen oktober hebben Chileense pensioenfondsen van de financiële toezichthouder van het land het groene licht gekregen om voor het eerst te beleggen in op de beurs verhandelde goudproducten.

Het lijkt erop dat pensioenfondsen wereldwijd meer belangstelling krijgen voor goud en zilver, zoals vorige week bleek met het nieuws dat het pensioenfonds van DSM aankondigde meer goud in portefeuille aan te gaan houden.

Bronnen: CIO, Kitco, Royal Mint, Financial Times

Foto: Flickr