Britse pensioenfondsen aan de rand van de afgrond

De Bank of England zou vandaag een speech geven over de geplande reducering van de balans van de centrale bank.

De BOE had, net zoals de meeste andere centrale banken, massaal obligaties opgekocht en zo de inflatie enorm in de hand gewerkt.

Om die inflatie het hoofd te bieden, zou men nu overgaan tot quantitative tightening. Een deel van de eerder gekochte obligaties zouden weer verkocht worden om op zo de geldhoeveelheid weer in te krimpen.

Als de BOE echter aankondigt verkoper te zijn van de staatsleningen, dan anticiperen beleggers daarop door alvast hun obligaties van de hand te doen.

Een verkoopgolf die nog extra gevoed werd toen de kersverse premier Liz Truss haar economische programma op tafel gooide.

Niet alleen zou het Verenigd Koninkrijk een groot deel van de energierekening van gezinnen en bedrijven betalen, maar dat zou ook nog eens gekoppeld worden aan een massale belastingverlaging.

De vraag wie voor dat feestje zou betalen, bleef echter onbeantwoord.

Obligatiehouders wisten genoeg en beseften dat de overheid massa’s extra geld zou lenen. Zij kozen opnieuw voor de vlucht vooruit en duwden het overheidspapier uit de portefeuille.

Wanneer de obligatieprijzen dalen, stijgen echter de rentes.

De 30-jarige rente was zo in ijltempo opgelopen tot meer dan 5%.

\"\"

Die stijgende rentes brachten echter de Britse pensioenfondsen in serieuze moeilijkheden. Pensioenfondsen hadden hun verplichtingen ingedekt met rentederivaten en kwamen door stijgende marginverplichtingen in de problemen.

Het UK kende gisteren een ‘Lehman-moment’.

Volgens Sky News zouden de pensioenfondsen gisteren om zijn gevallen zonder interventie van de Bank of England.

De geplande speech over het reduceren van de balans werd geschrapt en in de plaats kwam er een mededeling van de centrale bank dat men “tijdelijk weer lange termijn obligaties zal opkopen”.

Deze aankopen zijn bedoeld om “de orde in de markt te herstellen”. De BOE geeft aan dat er geen limiet op de aankopen staat en dat men zal doen wat nodig is om dit resultaat te bereiken.

Whatever it takes. 

Het UK volgt hiermee in feite het draaiboek van Japan en is dus bereid om onbeperkt obligaties op te kopen om de rente te controleren.

Ze waren nog niet begonnen met verstrakken of ze moeten de handdoek al in de ring gooien. Een ponzi kan je niet taperen. Er is gewoonweg geen ander alternatief dan geld blijven printen. Het moment dat je ermee stopt, is het moment dat de trein begint te ontsporen.

Overheden gaan failliet zonder de steun van centrale banken.

Hetgeen we eerder in Japan en gisteren in het UK zagen, zullen we straks ook elders krijgen. De ECB en de Federal Reserve zullen niet anders kunnen dan dezelfde afslag nemen.

Ik kan me voorstellen dat Britse spaarders zich gisteren een hoedje schrokken toen ze vernamen dat hun pensioenfonds op de rand van het bankroet balanceerde.

Het onderstreept nog maar eens hoe belangrijk het is om een deel van je vermogen aan te houden in edelmetaal.