Bloomberg Intelligence: ”Goudkoers heeft te lijden onder Bitcoin”

De goudprijs dook dinsdag opnieuw onder de 1.700 dollar per ounce, terwijl het vandaag weer in de plus staat met 1,35 procent op 1.710 dollar.

Bitcoin zou wel eens de belangrijkste boosdoener kunnen zijn voor deze terugval, zo blijkt uit de vooruitzichten voor april van Bloomberg Intelligence.

Bloomberg Intelligence senior grondstoffenstrateeg Mike McGlone geeft te kennen dat de bullmarkt in goud duidelijk tot stilstand is gekomen.

Tenzij de hogere prijzen van Bitcoin een halt wordt toegeroepen vertegenwoordigt crypto een flinke tegenwind voor goud, dat hoogstwaarschijnlijk langere tijd zijwaarts zal bewegen.

Bitcoin vervangt tegenwoordig voor veel beleggers de rol van goud in een portefeuille, en totdat dat verandert zal goud haar glans moeten delen met die van de meest bekende cryptovaluta, aldus McGlone.

Bitcoin en goud worden wel met elkaar vergeleken omdat Bitcoin net als goud bescherming zou kunnen bieden tegen inflatie.

Het totale aantal Bitcoins ligt daarbij van tevoren vast, terwijl centrale banken ‘fiat’ geld in principe onbeperkt kunnen bijdrukken.

Ook goud is beperkt beschikbaar, aangezien het aardig wat moeite kost om een stuk goud uit de grond te halen.

Het verschil is natuurlijk dat goud al eeuwenlang bepaalde rol als geld heeft weten te vervullen, terwijl Bitcoin pas 11 jaar “bestaat”.

McGlone: “Unless something unexpected trips up the rising tide of funds heading toward Bitcoin, we see limited upside for gold. The precious metal has … lost primary support — exchange-traded-fund inflows”

Daarmee geeft hij te kennen dat ook de instroom in goud-ETF’s, dat in 2020 een gigantische stijging kende, debet is aan de wat tegenvallende goudkoers.

De handelsrange van goud zal voorlopig blijven steken tussen de 1.600 en 1.900 dollar per ounce. McGlone ziet daarbij verder weinig ruimte om drastisch onder of boven die prijsrange te bewegen.

Evengoed lijkt de koers van goud op huidig niveau van ongeveer 1.700 dollar per ounce oversold, en het zou gemakkelijk kunnen herstellen tot 1.900 dollar.

En ook al is de bullmarkt voorlopig slapende, een bearmarkt is onwaarschijnlijk, aldus McGlone.

Ondertussen blijft de koers van Bitcoin doordenderen. Daar waar Bitcoin vorig jaar rond deze tijd nog een prijs kende van zo’n 6.000 dollar, koerst het op het moment op een tienvoudige.

Bronnen: FD, Kitco

Foto: Flickr