BlackRock verruilde goud- voor zilverposities

In het vierde kwartaal van vorig jaar verkocht ’s werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock aandelen in de SPDR Gold Shares ter waarde van zo’n 478 miljoen dollar. In ruil daarvoor stapte het in de grootste zilver-ETF.

Dochterondernemingen van het bedrijf dumpten 36,5 procent van hun belangen in de SPDR Gold Shares, de grootste goud-ETF op de markt en Blackrock heeft daarmee aanzienlijke goudposities afgestoten.

Dat deed zij rond het moment dat de goudprijs een all-time high aandeed in augustus. Prima timing dus!

Op 31 december 2020 had BlackRock nog 4,68 miljoen aandelen in het fonds, dat een waarde vertegenwoordigde van 835 miljoen dollar.

Dit in vergelijking met 7,34 miljoen aandelen ter waarde van 1,3 miljard dollar aan het einde van het derde kwartaal.

Dat betekent dat BlackRock 2,69 miljoen aandelen met een waarde van zo’n 478 miljoen dollar heeft gedumpt.

Daarvoor in de plaats kocht de vermogensbeheerder meer zilver aan. Het bedrijf meldde in dezelfde periode 1,2 miljoen aandelen van de iShares Silver Trust in bezit te hebben.

In vergelijking met het vorige kwartaal betekent dit een stijging van 4,848 procent van het aantal aandelen in bezit, maar het beleggingsbedrag blijft relatief bescheiden.

De zilver ETF-aandelen van BlackRock waren namelijk slechts 29,6 miljoen dollar waard.

Alle gegevens komen uit de laatste verplichte 13F openbaarmaking. Grote kapitaalbeheerders in de VS moeten namelijk eens per kwartaal hun waarde-effectposities bekendmaken aan de Securities and Exchange Commission (SEC).

De genoemde fondsen zijn door fysiek edelmetaal gedekte effecten. Er is echter in uitzonderlijke gevallen voorzien in de fysieke levering van de aangekochte aandelen.

Het gaat dus slechts om een gesecuritiseerde belofte. Zo moeten de beheerders van de SPDR Gold Trust per uitgegeven eenheid 1/10 ounce goud opslaan. In het geval van iShares Silver Trust is dat 1 ounce per stuk.

In tegenstelling tot goudstaven of -munten in de hand (of in de eigen kluis), wordt dit ook wel onderdeel van de papieren goudmarkt genoemd.

Bron: Gold Reporter

Foto: Flickr