BlackRock: “Goud faalt op het moment als hedge”

Vermogensbeheerder BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft een waarschuwing afgegeven over de voordelen van het aanhouden van goud als veilige haven op het moment.

Volgens Russ Koesterich, portefeuillebeheerder voor BlackRock’s Global Allocation Fund, blijkt goud een minder effectieve hedge te zijn tegen bewegingen in andere activa, zoals aandelen, maar ook tegen inflatie. Hij waarschuwde ook voor een eventueel aankomend economisch herstel.

Koesterich: “Gold’s ability to hedge against inflation has been somewhat exaggerated. While it is a reasonable store of value over the very long-term — think centuries — it is less reliable across most investment horizons”

Goud heeft in 2021 terrein verloren nu het herstel van de pandemie meer tractie krijgt en de rente op schatkistpapier stijgt, hoewel het gele edelmetaal vorige week een gedeeltelijke comeback maakte.

Goud wordt doorgaans in een multi-assetportefeuille aangehouden omdat het verschuivingen in andere aanhoudingen kan compenseren, vooral in aandelen.

BlackRock geeft echter aan dat goud op het moment niet goed werkt als afdekking tegen aandelenbewegingen of inflatierisico’s, hoewel het dat wel is ten opzichte van de dollar.

“Zonder een sterke visie op een dalende dollar, zou ik minder goud bezitten”, aldus Koesterich in een bericht op 10 maart.

Terwijl de recente correlatie van goud met aandelen en inflatie positief tot effectief nul was, vertoont het nog steeds een sterke, negatieve relatie met de dollar. Om deze reden moet goud waarschijnlijk nog steeds worden gezien als een dollar hedge, meent Koesterich.

De daling van het edelmetaal dit jaar ging gepaard met een gestage daling van het belang in door goud gedekte ETF’s. De wereldwijde ETF-aanhoudingen zijn gezakt tot het laagste niveau sinds juni 2020, met een verlies van ongeveer 150 ton tot nu toe in 2021.

Een maand geleden werd duidelijk dat ook BlackRock 2,7 miljoen aandelen SPDR Gold Shares (GLD) had verkocht in het vierde kwartaal van 2020. Daarvoor in de plaats kocht zij wel 1,18 miljoen aandelen iShares Silver Trust (SLV).

Op 31 december 31 had Blackrock slechts 4,68 miljoen GLD aandelen in portefeuille, wat een waarde vertegenwoordigde van 835 miljoen dollar. Eerder was dat 7,37 miljoen aandelen met een waarde van 1,3 miljard dollar.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr