Beleggingen in grootste goud-ETF exploderen

Beleggers lijken massaal op zoek te zijn naar veilige havens. Afgelopen vrijdag zag de SPDR Gold Shares (GLD) de grootste instroom in Amerikaanse dollars (1,6 miljard dollar) sinds haar notering in 2004.

Op basis van de gegevens van de GLD, ’s werelds grootste door goud gedekte ETF, bleek er vrijdag sprake te zijn van een instroom van 27,6 metrische ton goud.

Schommelingen in ETF-aanhoudingen zijn een goede indicator van de interesse van beleggers in het edelmetaal. Zo eindigde goud vorig jaar met een grootste daling in zes jaar.

Analisten wezen op een gebrek aan interesse van beleggers als een van de belangrijkste oorzaken voor de underperformance van het edelmetaal. De jaarcijfers van de GLD onthulden een vergelijkbare trend.

De GLD zag een grootste jaarlijkse uitstroom in bijna tien jaar tijd, met een verlies van ongeveer 14,1 miljard dollar aan activa in 2021, wat zich vertaalt in ongeveer 195 ton goud.

De GLD ETF was ook de nummer twee ETF van het jaar dat een uitstroom zag in absolute dollars, alleen voorafgegaan door iShares iBoxx USD Investment Grade Corporate Bond ETF, volgens gegevens verstrekt door ETF.com.

Dit bearish sentiment rond goud is toch flink aan het verschuiven nu het edelmetaal opnieuw een hoogste koers aantikte in twee maanden tijd. Het risk-off sentiment in de markt wordt aangewakkerd door centrale banken beleid van voornamelijk de Federal Reserve en toegenomen geopolitieke spanningen.

OANDA senior marktanalist Edward Moya: “Gold prices performed nicely compared to the pain that hit most commodities. Gold got good news on Friday after the largest bullion-backed exchange-traded fund, SPDR Gold shares, posted its biggest net inflow in dollar terms since listing in 2004. A laundry list of geopolitical risks will likely lead to safe-haven flows for gold that should help it soon break above the $1,850 level”

Alle ogen zijn gericht op de aankondiging door de Federal Reserve morgen over het monetaire beleid. Markten rekenen op een renteverhoging in maart en hopen wat duidelijkheid te krijgen over de timing van een mogelijke sanering van de balans.

Ook de stijgende geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne voegen onzekerheid toe. In het weekend heeft de VS een bevel uitgevaardigd voor familieleden van diplomaten in Kiev om Oekraïne te verlaten, onder verwijzing naar de aanhoudende dreiging van Russische militaire acties.

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft intussen gezegd dat Rusland samenzweert om een pro-Kremlin regering in Oekraïne te installeren. Gisteren kondigde de NAVO daarbij aan meer schepen en straaljagers naar Oost-Europa te sturen.

Ondertussen waren daar ook de indrukwekkende beelden van een raketaanval boven Abu Dhabi door Houthi’s en lijkt half Canada op weg naar de hoofdstad Ottawa om aldaar minister president Trudeau op z’n plek te zetten.

Onder de hashtag #TruckersForFreedom is op Twitter te zien hoeveel Canadezen op de been zijn (schattingen lopen op tot een miljoen) in protest tegen het beleid van de Canadese overheid.

Bronnen: CBS, Kitco