Beleggers die in Amerikaanse goud-ETF’s stappen betalen hogere belasting

Goud-ETF’s zijn een van de populairste beleggingen van het jaar, nu oorlog, inflatie en de volatiliteit van de aandelenmarkten er voor zorgt dat mensen op zoek gaan naar veilige havens.

Maar wie in fysieke goud-ETF’s investeert kan te maken krijgen met een hogere belastingdruk.

Fondsen die beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver worden voor Amerikaanse belastingdoeleinden behandeld als verzamelobjecten.

Dat betekent dat vermogenswinsten op lange termijn uit deze fondsen worden belast tegen een hoger tarief van 28 procent, vergeleken met een maximumtarief van 20 procent voor aandelen.

Dit kan duur uitvallen voor beleggers die besluiten te cashen na de recente opleving van de goudkoers, die eerder deze maand een piek wist te bereiken van meer dan 2.000 dollar per ounce, een stijging van meer dan 20 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Juan Carlos Artigas, hoofd onderzoek bij de World Gold Council: “Gold’s correlation to the stock market tends to turn more and more negative the more significant the risk is, the more significant the pullback is”

Dat was afgelopen weken weer duidelijk zichtbaar, toen aandelen daalden en goud sterk steeg na het nieuws omtrent Rusland en de Oekraïne.

Alle goud-ETF’s wisten dit jaar gezamenlijk meer dan 8 miljard dollar in aanhoudingen te vergroten.

Een scherpe ommekeer ten opzichte van vorig jaar, toen deze fondsen bijna 13 miljard dollar verloren, doordat beleggers goudaandelen verkochten en in plaats daarvan riskantere activa aankochten.

De twee grootste goud-ETF’s – State Street’s Gold Shares ETF (GLD) en de iShares Gold Trust (IAU), wisten dit jaar het grootste deel van die instroom aan te trekken.

Hoewel deze fondsen net als aandelen op beurzen worden verhandeld, worden ze tegen hetzelfde tarief belast als fysieke gouden munten of baren.

Dat zit namelijk zo: toen het toptarief van de vermogenswinstbelasting in Amerika in de jaren negentig werd verlaagd tot 20 procent, bleven verzamelobjecten uitgesloten en het oude maximumtarief van 28 procent bleef gelden.

Met andere woorden, omdat de Amerikaanse goud-ETF’s worden gedekt door fysiek edelmetaal, worden deze aandelen door de Amerikaanse belastingdienst nog steeds op eenzelfde manier gecategoriseerd als bijvoorbeeld postzegels, antiek of edelstenen.

Bronnen: Bloomberg, Good Returns