Australische Perth Mint onder vuur, LBMA doet onderzoek

De London Bullion Market Association (LBMA) gaat onderzoeken of de Australische Perth Mint goud aan heeft gekocht van individuele goudzoekers in Papoea-Nieuw-Guinea (PNG), die een reputatie hebben voor het tewerkstellen van kinderen en het gebruik van kwik om goud te ontginnen.

Als de Perth Mint, in eigendom van de Australische regering, inderdaad de richtlijnen van de LBMA inzake verantwoordelijke mijnbouw heeft overtreden kan het haar licentie kwijtraken om goud te mogen leveren aan de Londense goudmarkt.

De LBMA geeft aan: “As the global authority for precious metals, LBMA maintains the highest standards for responsible sourcing. We therefore take very seriously the recent allegations relating to The Perth Mint and its sourcing from Papua New Guinea”

De Australian Financial Review (AFR) gaf vorige week aan dat de Perth Mint jaarlijks voor meer dan 200 miljoen dollar aan “conflictgoud” aankoopt van goudmijnbouwbedrijf Golden Valley, dat in Papoea-Nieuw-Guinea opereert.

De Perth Mint liet vorige week weten aankopen van Golden Valley en andere soortgelijke bedrijven per direct op te schorten.

De managing director van Golden Valley werd door AFR geciteerd waarbij hij erkende dat leveranciers kwik gebruiken en dat in PNG kinderen vaak families meehielpen in mijnbouw en de zoektocht naar goud.

Perth Mint is een van ’s werelds grootste goudraffinaderijen en een van de weinige bedrijven die geaccrediteerd zijn door alle vijf grote goudmarkten: Londen, New York, Shanghai, Dubai en Tokio.

De lijst van 70 erkende raffinaderijen door de LBMA is goed voor 90 procent van de jaarlijkse wereldwijde goudproductie.

De Perth Mint zelf verfijnt meer dan 90 procent van het nieuw gedolven goud in Australië en meer dan 10 procent van de wereldwijde productie.

Het munthuis werd in 1899 opgericht om nieuw ontdekt goud in Coolgardie en Kalgoorlie te raffineren en om wettig betaalmiddel te verschaffen in het Britse Rijk.

Omdat het de West-Australische tak van de Royal Mint in Londen betrof was het eigenlijk gelijk een “gouden standaard” en werd het gesteund door ’s werelds machtigste rijk.

Die garantie gaat vandaag de dag nog steeds op. Het is de enige raffinaderij ter wereld die geniet van een overheidsgarantie.

In het kader van een 11-staps beoordelingsproces spreekt de LBMA nu met accountants, raffinaderijen en andere relevante partijen alvorens volgende stappen te bepalen.

Een van die volgende stappen kan een opschorting inhouden van de zogeheten “good delivery list“.

Het rommelt al langer bij de Perth Mint. Eind 2017 werd het ook al beschuldigd door de West Australian Corruption and Crime Commission voor het onzorgvuldig naleven van de regels.

Er zou sprake zijn van onder meer een doofpotaffaire bij de Perth Mint, waarbij personeelsleden onder druk werden gezet om een familielid van een persoon te benoemen die reeds bij de Perth Mint een hooggeplaatste positie innam.

Bronnen: Financial Times, Financial Review

Foto: Flickr