Australische goudproducent neemt Canadese Atlantic Gold over voor $536 miljoen

De Australische goudproducent St Barbara neemt Atlantic Gold Corp. over voor $536 miljoen. Dit te midden van een consolidatiegolf in de goudmijnbouwsector.

St Barbara bood C$2.90 per aandeel voor het Canadese Atlantic Gold. Het betreft een premie van 40 procent gekeken naar de slotkoers van gisteren. Atlantic gaf aan dat haar raad van bestuur het bod heeft goedgekeurd.

Atlantic heeft in het Canadese Nova Scotia haar “Moose River” project, en zij verwacht voor dit jaar een productie van 98.000 ounces goud. Daarbij heeft zij uitbreidingsplannen om de productie op z’n minst te verdubbelen.

Bob Vassie, CEO van St Barbara: “The addition of Moose River to the portfolio diversifies St Barbara’s production base with a low-cost producing asset in a very favorable and prospective jurisdiction. The asset also has significant growth potential”

Australische goudproducenten, die het beter hebben gedaan dan concollega’s wereldwijd, worden door investeerders aangespoord om te kijken naar mogelijkheden om concurrenten in Noord-Amerika over te nemen.

Vassie gaf vorig jaar al aan dat St Barbara aan het kijken was voor overnamemogelijkheden in de V.S. en Canada, om zo haar portefeuille uit te breiden en de afhankelijkheid van bestaande activa in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea te verminderen.

Goud geprijsd in Australische dollars koerst op het moment rond haar record in januari, met een prijs van 1.894 Australische dollar per ounce. Dat betreft een stijging van ongeveer 9 procent ten opzichte van een jaar geleden, terwijl goud in Amerikaanse dollars voor diezelfde periode vrijwel vlak is.

Dan Morgan, analist bij UBS in Sydney: “The high AUD gold price has benefited Aussie gold miners but they have also done very well operationally”

De laatste aankoop komt te midden van een ware overnamehype in de goudsector. Barrick Gold en Newmont Mining hebben aangegeven zich te focussen op de meest renderende mijnen na aankopen van respectievelijk Randgold Resources en Goldcorp.

Die overnames geven aan dat de komende tijd meer overnames mogen worden verwacht in de goudmijnbouwsector.

In maart kocht de Australische gouddelver Newcrest Mining ook al een koper- en goudmijn in Canada voor $806.5 miljoen. Het gaf daarbij aan dat zij nog kruit over heeft om mogelijk andere mijnen over te nemen.

Ook Evolution Mining en Northern Star Resources, beide Australische goudmijnbedrijven, worden door analisten genoemd als bedrijven die op zoek zijn naar mogelijke overnames buiten de Australische landgrenzen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Junior Mining Network

Foto: Flickr