Argumenten pro fysiek goud

Beleggers in fysiek goud worden wel eens afgeschilderd als ‘goudkevers’. Meestal hangt daar een negatieve connotatie aan vast. We denken dan wel eens aan de vreemde snuiter die goud begraaft in de tuin. Dat idee is echter al lang achterhaald.

Je moet goed beseffen dat er een groot verschil is tussen fysiek goud en ETF’s. goud ETF’s kunnen immers goede tijdelijke beleggingen zijn om mee te surfen op het succes en het momentum van de goudprijs, maar voor buy en hold beleggers zijn ETF’s echter minder geschikt volgens ons. Indien de structuur en de achterliggende mechanismen van een ETF tijdens een crisissituatie niet meer werken, dan zit je als belegger die zich wil beschermen tegen crisissituatie wel mooi in het slop.

Met andere woorden, indien je je wil indekken tegen de grillen van het financieel systeem, dan is het meer dan ooit nodig om BUITEN dat systeem te gaan beleggen. De belangrijkste motivatie om te gaan beleggen in goud is niet om enorme winsten te maken. Een goed gekozen beleggingsportefeuille in aandelen zal op de zeer lange termijn waarschijnlijk nog meer winsten opleveren dan goud.

Maar daarover gaat het nu niet. In deze tijden gaat het op de eerste plaats om het beschermen van kapitaal.

Het fysieke goud is de enige manier om een afdoende bescherming te bieden tegen allerlei risico’s op de financiële markten. Het gele metaal behoudt immers zijn intrinsieke waarde in alle omstandigheden. Indien de valuta van een bepaald land implodeert, dan ben je nog steeds in staat om je fysiek goud te spenderen.

Bovendien is fysiek goud universeel aanvaard over de hele wereld, zonder noodzaak om deze om te zetten in de lokale valuta. Goud kan je bij wijze van spreken dag en nacht inruilen.

En last but not least, indien er ooit eens een bank holiday wordt toegepast en beleggers niet meer aan hun rekeningen kunnen omdat deze bevroren werden door de overheid, dan heb je nog altijd je fysiek goud waarmee je in alle omstandigheden in je levensonderhoud kunt voorzien. Een zeer krachtig middel om je te beschermen tegen de grillen van de overheid.

[xyz-ihs snippet=”goud”]