Angstige beleggers vluchten naar goud ETF’s

Beleggers kanaliseren heel wat vers geld naar goud ETF’s op dit moment. Dat blijkt uit recente cijfers van Bloomberg. Beleggers zijn op zoek naar activa die in deze woelige tijden overeind kunnen blijven, en goud is daar een van.

De populariteit van goud ETF’s staat immers op het hoogste peil sinds 2013. Een van de meest uitgesproken voorbeelden is dat Xetra Gold op Frankfurt, de derde grootste grondstoffengelinkte ETF, zijn uitstaande aandelen 177 miljoen bereikte. Dat is het hoogste aantal sinds het fonds voor het eerst verhandeld werd in 2007. Andere indrukwekkende winsten kwamen van de Bosera Goud ETF van China, die dit jaar al meer dan 610 miljoen USD heeft aangetrokken. Hierdoor is het goed op weg om de hoogste returns vast te leggen sinds de notering in Shenzen in 2014.

De belangrijkste argumenten waarom beleggers in goud ETF’s gaan, zijn handelsoorlogen alsook toegenomen geopolitieke risico’s rond het Midden-Oosten en Rusland. Dat blijkt uit recente commentaren van analisten.

Ondertussen blijft ook de volatiliteit op de aandelenmarkten toenemen.

Ondertussen blijft goud goed op koers. De aandelenmarkten zitten de afgelopen dagen weer in een eerder stijgende trend, maar daar  heeft de goudprijs helemaal geen last van.

De zilverprijs blijft dan weer totaal onder de radar van beleggers staan. Op dit moment bedraagt de verhouding tussen goud en zilver zowat 1 op 80. In het verleden is dat altijd een bijzonder gunstig aankoopmoment voor zilver gebleken, en niets doet nu vermoeden dat dit anders zou worden.

Zilver is nooit leidend in een bull market van edelmetalen, goud moet altijd de deur openbeuken. Pas wanneer de goudprijs door een overtuigend weerstandniveau gaat, dan kan de zilverprijs ook meegaan.

In het verleden is altijd gebleken dat zilver veel agressiever reageert op een bullmarket in edelmetalen dan goud. Zodra zilver uitbreekt, is er geen houden meer aan.

Diversifieer dus je portefeuille in fysiek edelmetaal, niet in ETF’s, en zorg voor een gebalanceerde positie tussen goud voor de veiligheid en zilver voor een extra turbo op je rendement.

[xyz-ihs snippet=”promo”]