Angst en/of hebzucht duwen goud hoger

Je weet dat er op de financiële markten twee belangrijke emoties zijn: angst en hebzucht. Die twee emoties geven richting aan alles wat er op de financiële markten gebeurt. Beleggers moeten zich bewust zijn van hun eigen emoties en op die manier kunnen ze op de markten veel geld verdienen of vermijden dat ze geld verliezen.

Met edelmetalen is het niet anders. Beleggers worden in dit segment bovendien aangetrokken door de mythische kwaliteiten van goud en zilver. Goud is al 5000 jaar het beste geld ter wereld en dat trekt uiteraard mensen aan. Zij willen zich als koningen voelen, want goud is uiteindelijk het geld van de koningen.

Wanneer alles op de financiële markten rozengeur en maneschijn is, dan is er (op het eerste gezicht) veel minder behoefte aan beleggingen in goud en zilver. Waarom zou je dat dan ook doen? Alles gaat prima en de winsten lopen op.

Dat is echter een kortzichtige redenering. Goud en zilver zijn niet alleen zeer goede beleggingen, maar ook uitzonderlijk goede indekkingen tegen zowat alles wat er fout kan lopen op de financiële markten. De meeste mensen geven hier echter totaal geen aandacht aan.

Nu op dit moment worden beleggers eerder gedreven door angst in goud en zilver, maar op een bepaald moment zal dat omslaan in hebzucht. Er is immers niets zo sterk als een goudkoorts. Herinner je maar alle goudkoortsen die er in het verleden nog zijn geweest.

Hoe moet het nu verder? Het is gewoon wachten tot het sentiment omkeert en er een echte bullmarkt aankomt. Zo ver zijn we echter nog niet.

Maar op een bepaald moment zal het wel zo ver komen.

En daarna gaan we in een overdrijvingsfase.

Dat zal het moment zijn waarop we een parabolische stijging te zien krijgen.

En dat wordt dan ook meteen het moment om te overwegen om de posities te verlichten… beleggen is vooruitkijken!