Analisten positief op hogere goudprijs

Analisten zijn van mening dat de aanhoudende sterkte dat goud vorige week liet zien, terwijl de Amerikaanse dollar hoger ging, zou kunnen betekenen dat het edelmetaal zich klaarmaakt om een verdere stijging te laten zien.

Belangrijkste steunniveaus liggen nu op de 1.220 en de 1.240 dollar per ounce. Op het moment van schrijven doet goud de onderkant van die grens aan, lager koersend rond de 1.220 dollar per ounce.

Nadat het edelmetaal een paar weken geleden uitbrak naar boven heeft het nieuwe steun weten te vinden binnen die koers van 1.220 – 1.240 dollar per ounce.

Goud eindigde vorige week voor een derde week op rij hoger, een significante ommekeer na de bijzonder sombere zomermaanden. Het edelmetaal steeg deze maand tot nu toe met zo’n drie procent, na zes maanden op rij aan dalingen.

Mitsubishi analist Jonathan Butler: “Gold is at a critical technical juncture right now. The short-term charts are showing that we are at the 100-day moving average. If we solid basis support above the 100-day moving average, we could hit $1,250, and potentially go above that”

Als het 1.250 dollar per ounce niveau deze week kan worden bereikt, zou goud nog verder kunnen stijgen, aldus ook technisch analist Jim Wyckoff voor Kitco.

Marcus Garvey, macro en grondstoffen strateeg bij ICBC Standard Bank, meent tevens dat goud vanuit een technisch oogpunt snel hoger zou kunnen.

Zelfs Bank of America Merrill Lynch strategen zien het weer positief in voor goud. Zij lieten weten dat zij niet langer short gaan maar juist een long positie innemen op de SPDR Gold Shares ETF, die in januari afloopt.

Een negatieve outlook voor de dollar, grote short posities in goud futures en de vraag van beleggers naar bescherming van portefeuilles zijn enkele van de redenen daarvoor, zo schreven de beleggingsstrategen.

RBC Capital Markets grondstoffen strateeg Christopher Louney ziet vooral een verdere opwaartse bijstelling van de goudprijs als gevolg van een extreme short positionering op de COMEX. Daarbij meent hij overigens niet dat de prijs dit jaar nog boven de 1.300 dollar per ounce zal gaan.

Hedgefondsen en andere grote speculanten verminderden die extreme short positie overigens drastisch, een ander teken aan de wand dat er een hoop gaande is binnen de goudmarkt.

Bloomberg auteur en edelmetaalspecialist Ed van der Walt maakte er op Twitter een mooi draadje van:

Bronnen: Reuters, Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]