Accountant- en adviesbureau Ernst & Young aangeklaagd

Accountant- en adviesbureau Ernst & Young (EY) is in het Verenigd Koninkrijk in verlegenheid gebracht.

Daar wordt zij door een ex-partner beschuldigd van onwettig, onprofessioneel en onethisch gedrag bij het uitvoeren van een audit bij een in Dubai gevestigd goudbedrijf.

Amjad Rihan stond aan het hoofd van het EY-team dat de boeken controleerde bij Kaloti Group, een grote speler in de goudmarkt.

De audit moest aantonen dat Kaloti’s goud op juiste wijze was verkregen, maar Rihan concludeerde dat het bedrijf geld wit waste en goud kocht uit conflictgebieden.

Dat stelde hij in 2014 aan de kaak maar mocht vervolgens vertrekken bij EY. Nu spant hij een rechtszaak aan tegen EY.

Een woordvoerder van EY verklaart tegenover The Guardian dat EY op de hoogte is van de aanklacht en elke vorm van betrokkenheid ontkent. EY zal ook de aantijgingen aanvechten.

Volgens de documenten die advocaten van Rihan hebben ingediend, importeerde Kaloti voor 5 ton aan goudbaren vanuit Marokko. Die goudbaren zou het bedrijf hebben laten overschilderen met zilver.

Op die wijze probeerde zij Marokkaanse exportbeperkingen van goud te omzeilen.

Daarnaast zou zij daarmee ook de transactie niet hoeven melden bij de autoriteiten in Dubai, waar enkel cashtransacties boven de 5 miljard dollar moeten worden gemeld.

In de documenten wordt ook geclaimd dat Kaloti 57 ton aan Soedanees goud importeerde zonder gecontroleerd te hebben of het goud afkomstig was uit een conflictgebied.

Volgens de documenten vertelde Rihan zijn leidinggevenden bij EY dat de audit bijzonder negatief uitpakte voor Kaloti.

Vervolgens werd Rihans autoriteit ondermijnd door hem van de audit af te halen en hem binnen de organisatie zwart te maken.

Toen Rihan van de zaak gehaald was zou EY Kaloti vervolgens hebben geholpen het compliancerapport voor de financiële toezichthouder in Dubai te herschrijven.

Bij die herschrijving zou de melding dat goudstaven zilverkleurig werden geverfd, en de waarde van cashtransacties en overeenkomsten met Soedan, Iran en de Democratische Republiek Congo zijn weggelaten.

Bronnen: The Guardian

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.