ABN Amro: “Vooruitzichten goud zijn positief”

Op 7 augustus bereikte goud in dollars een recordhoogte van 2.075 dollar per ounce. De koers staat nu 21 procent hoger dan aan het begin van het jaar maar ABN Amro voorziet een grotere stijging.

Georgette Boele, edelmetalenspecialist bij ABN Amro, geeft in een afgelopen woensdag verschenen rapport aan dat alle factoren in de richting wijzen van een hogere goudprijs.

Zij gaat nog steeds uit van een hogere goudprijs in 2021 vanwege een lagere Amerikaanse rente gecorrigeerd voor inflatie en een lagere dollar.

De voorspelling van ABN Amro voor eind 2021 staat op 2.000 dollar per ounce. Op dit moment koerst goud iets onder de 1.900 dollar per ounce.

Voor die hogere koers zijn een aantal redenen aan te voeren. Ten eerste denkt Boele dat de Fed haar beleid voor de komende 5 jaar accomoderend houdt.

Ten tweede is zij van mening dat de rente op staatsobligaties volgend jaar op een lager niveau staat dan nu. Als gevolg hiervan daalt waarschijnlijk de rente gecorrigeerd voor inflatie.

Dit is negatief voor de dollar, maar positief voor de goudprijs. Hier komt bij dat het begrotingstekort enorm is gestegen waardoor beleggers waarschijnlijk bezorgd blijven over de effecten van een groot begrotingstekort en de monetaire verruiming.

Er zijn wel enkele zaken die in de gaten gehouden moeten worden dat eventueel negatief uit kan pakken voor de goudprijs. Zo bezitten beleggers flinke posities in goud. Deze posities zijn sinds 15 oktober wel iets gedaald, maar relatief weinig.

Die posities zijn nog steeds 28 procent hoger dan aan het begin van 2020 en 29 procent hoger dan bij de vorige recordhoogte in posities op 20 december 2012.

In 2013 deden beleggers 36 procent van de totale ETF-posities van de hand. De goudprijs daalde toen met 30 procent. Dus de huidige grote posities vormen een risico voor de toekomstige goudprijs.

Tot slot zorgt het uitrollen van het vaccin ervoor dat in de loop van 2021 de lockdownmaatregelen langzaam teruggedraaid kunnen worden. Hierdoor kan de mondiale economie herstellen.

Maar als centrale banken het beleid verruimend houden, ondanks het economisch herstel, dan stijgt de goudprijs. Dit laatste is het scenario dat ABN Amro verwacht. Maar gezien de bijzondere tijden is niets zeker, aldus Boele.

Bron: ABN Amro

Foto: Flickr