ABN Amro blijft negatief voor goudprijs

Het onvermogen van goud om boven de $1.800 per ounce uit te komen eist zijn tol, waarbij ABN AMRO nu voorspelt dat goud dit jaar zal eindigen op $1.700 en volgend jaar op $1.500 per ounce.

“Tot nu toe is de goudprijs dit jaar met 7,5% gedaald. De vooruitzichten voor de goudprijs blijven negatief. Wij handhaven onze prognose voor het einde van het jaar op 1.700 dollar per ounce en voor eind 2022 op 1.500 dollar per ounce”, aldus ABN AMRO senior edelmetaalstrateeg Georgette Boele in een rapport.

Sinds juni bevindt goud zich in een neerwaartse trend, waarbij de sterkere Amerikaanse dollar en de hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties de prijs lager duwden.

Ook zijn de markten begonnen in te spelen op een snellere renteverhoging door de Federal Reserve vanwege de angst voor inflatie, wat op goud heeft gewogen, schreef Boele.

“Beleggers hebben hun verwachtingen ten aanzien van de Fed bijgesteld. Ze verwachten dat de Fed de rente sneller zal verhogen dan ze eerder hadden verwacht. Bovendien zijn de 2y U.S. Treasury yields en 2y reële rentevoeten gestegen die dit weerspiegelen. Bovendien is de Amerikaanse dollar dit jaar met 5% gestegen. Goudprijzen hebben de neiging te verzwakken als de dollar stijgt,” legde ze uit.

De Nederlandse bank blijft negatief over het gele metaal voor de rest van dit en volgend jaar, onder verwijzing naar de krappere monetaire beleidsvoorwaarden in de wereld en een sterkere Amerikaanse dollar.

Op het moment van schrijven stijgt de goudprijs met 0,78%.

Bron: Kitco.com