Aanhoudingen goud-ETF’s dalen met 2 procent

Volgens het laatste rapport van de World Gold Council (WGC) daalde het bezit in goud-ETF’s vorige maand met 84,7 ton, een daling van 2 procent ten opzichte van januari.

Dit is de derde keer in vier maanden dat de goudmarkt een uitstroom in ETF’s heeft gezien. De WGC merkt op dat het wereldwijde vermogen onder beheer momenteel 3.681 ton bedraagt, het laagste niveau sinds juni 2020.

De daling van de ETF-vraag kwam op een moment dat de goudkoers een grootste maandelijkse daling zag in vier jaar tijd, met een daling van 6,5 procent.

“From a performance perspective, this is an unusual start to the year. Over the past two decades, January/February has typically been the strongest two-month period during the year”

Samen met de zwakkere prijs merkt het WGC op dat de wereldwijde handelsactiviteit van de goudmarkt eveneens daalde, en wel met 12 procent.

De matige prestaties van goud tot nu toe dit jaar hebben geleid tot een toenemende bezorgdheid dat, wanneer het record aan goudbezit in ETF’s blijft dalen, dit een vloedgolf van verkopen zou kunnen genereren vergelijkbaar met wat er in 2013 gebeurde.

Een daling van 36 procent aan goudbezit veroorzaakte zeven jaar geleden de grootste verkoopgolf van goud in 30 jaar tijd. Ondertussen zijn de aanhoudingen in goud-ETF’s vorig jaar naar een absoluut recordhoogte gestegen.

In een recent interview zei Adam Perlaky, senior onderzoeksanalist bij het WGC, echter dat de goudmarkt in de afgelopen zeven jaar aanzienlijk is veranderd.

Hij merkte op dat de vraag naar goud-ETF’s nu meer gediversifieerd is en het goud wereldwijd aangehouden wordt.

Gekeken naar regionale gegevens zien we dat Noord-Amerikaanse fondsen de grootste uitstroom zagen met een afname van het goudbezit van 71,2 ton.

Europese fondsen zagen een uitstroom van 23,8 ton goud, terwijl Aziatische fondsen juist een toename zagen van 10,6 ton.

Bronnen: Kitco, WGC

Foto: Flickr