Aanhoudingen Chinese goud-ETF’s bereiken recordhoogte

In maart bedroeg het totale bezit in Chinese goud-ETF’s 72,4 ton, wat een waarde vertegenwoordigde van 3,9 miljard dollar ofwel 25,8 miljard RMB.

Dat was 5,3 ton (287 miljoen dollar) meer dan in dezelfde maand een jaar geleden. Uitgedrukt in tonnen vestigden de aanhoudingen in Chinese goud-ETF’s in maart een nieuw record.

Een turbulente aandelenmarkt bleef de belangrijkste drijfveer voor instroom in de Chinese goud-ETF’s de afgelopen maand.

De Chinese CSI300 aandelenindex eindigde in maart met een daling van 5,4 procent en vertoonde de hoogste volatiliteit sinds augustus vorig jaar.

Terwijl de volatiliteit steeg, steeg ook de Baidu Search Index op goud – die de frequentie van online zoekopdrachten met het trefwoord “goud” via Baidu meet – synchroon, wat wijst op een verhoogde interesse in goud van potentiële beleggers.

De goudopnames van de Shanghai Gold Exchange (SGE) bedroeg vorige maand in totaal 168 ton, een stijging van 75 ton op maandbasis (82 procent) en 85 ton op jaarbasis (104 procent).

Reden daarvoor kan te vinden zijn in het feit dat goudhandelaren voorraden aanvulden, er meer werkdagen in maart waren dan in februari en de lage waardes vorig jaar wegens de coronapandemie.

Uit gegevens van het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek blijkt ook dat de Chinese detailhandelsverkoop van goud, zilver, jade en sieraden in maart 83 procent hoger lag op jaarbasis en 18,7 procent hoger dan in 2019.

Traditioneel mag het tweede kwartaal van een jaar echter het laagseizoen heten voor de Chinese goudconsumptie, vooral gekeken naar de verkoop van gouden sieraden.

Dit is vooral te wijten aan het feit dat consumenten lichtere gouden sieraden kiezen naarmate de temperaturen stijgen. Hierdoor kan de Chinese vraag naar goud in de komende maanden negatief worden beïnvloed.

De goudreserves van de People’s Bank of China bedroegen eind maart verder nog steeds 1.948 ton, goed voor 3,2 procent van haar totale reserves. De Chinese centrale bank heeft haar goudreserves sinds september 2019 ongewijzigd gelaten.

Bron: WGC

Foto: Flickr