Zilver in een berenmarkt?

De zilverprijs glijdt verder af. Sommige bronnen spreken nu al over een berenmarkt, maar zo ver is het nog niet. Het is wel waar natuurlijk dat de zilverprijzen de afgelopen weken, na de verkiezing van Trump, fors gedaald zijn. Op de avond van de verkiezing van Trump bereikten de koersen nog 19 USD per ounce. Sindsdien is er maar liefst 15% van de prijs af gegaan. Dat is meteen ook de sterkste daling sinds de taper tantrum in de zomer van 2013.

De reden is uiteraard niet ver te zoeken. Grote speculanten hebben massaal hun long posities (waarmee ze inspelen op hogere koersen) in de verkoop gezet, waardoor de prijzen sterk zijn gezakt. Deze week is zilver 24% gedaald als we het uitgangspunt van 21 USD en meer (bereikt na de Brexit in juni) in aanmerking nemen. Vanaf dit peil is er wel sprake van een berenmarkt.

En terwijl de dollar fors stijgt, rapporteerde Bloomberg dat goud en zilver holdings in de exchange traded funds de grootste maandelijkse daling in meer dan drie jaar meemaken.

Iedereen kijkt natuurlijk uit naar de rentestijging in december, en deze verwachting is ingeprijsd in de koersen van de edelmetalen. In dit alles blijft de dollar een grote driver. De koers van de edelmetalen is namelijk omgekeerd gecorreleerd met de dollar.

Maar voor ons als beleggers gebaseerd in de eurozone is er wel een voordeel: de daling van de goud- en zilverprijs wordt gecompenseerd door de hogere dollarkoers. Op die manier is de prijs uitgedrukt in euro toch nog relatief stabiel.

Voor langetermijnbeleggers verandert dit weinig aan het positieve plaatje: de boodschap is nog steeds om goud en zilver op zwakte te accumuleren.

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]