850000 gouden pond in tuin begraven

Nadat goud sinds begin juni steeg van een prijs net boven de 1200 dollar per ounce tot boven de 1300 dollar per ounce afgelopen donderdag, lijkt de goudprijs weer wat in te boeten. Voornamelijk de dreiging van een Brexit en de uitstel van renteverhoging door de Fed worden als reden genoemd voor die snelle stijging.

Huidige afzwakking wordt voornamelijk toegeschreven aan winstnemingen na die dramatische steiging. Bill O’Neill, een broker bij LOGIC Advisors:

There’s nothing today that’s overly exciting and dramatic to allow the rally to continue. Markets have to breathe, and that’s exactly what gold’s doing

Dit jaar steeg de goudprijs in ponden met maar liefst 30 procent. De Britse vraag naar het edelmetaal loopt gelijk met die prijsstijging. Bij het Londonse BullionVault steeg de afgelopen 2 weken het aantal aanvragen om een nieuwe rekening te openen met 75 procent.

Het Londonse The Pure Gold Company kwam een week geleden met een bijzondere casestudy van een van haar eigen klanten. Of het verhaal op waarheid berust moeten we The Pure Gold Company op de blauwe ogen geloven, het werd in ieder geval door verschillende Britse media overgenomen.

Het betreft een van drie opmerkelijke verhalen, in dit geval een gepensioneerde ingenieur, waarin duidelijk wordt gemaakt waarom de persoon in kwestie voor fysiek goud kiest als beleggingsinstrument.

De 84-jarige ingenieur, die wegens privacy redenen enkel Ron genoemd wordt, blijkt een aanzienlijke hoeveelheid geld te hebben verdiend in de vastgoedmarkt, zowel in het Verenigd Koninkrijk als Duitsland, aldus The Pure Gold Company.

Ingenieur Ron leed echter verschillende grote beleggingsverliezen in opeenvolgende economische crises. Ten eerste zag hij zijn pensioen verdampen in de 1980 crash en ten tweede tijdens de ondergang van Lehman Brothers en Northern Rock in 2008.

Aangezien zijn vertrouwen flinke deuken op had gelopen besloot hij vorig jaar zijn gehele portefeuille te verkopen – uit vrees voor een volgende crash – waarbij hij al zijn beleggingen in vastgoed, contanten en aandelen liquideerde.

Met de opbrengst kocht Ron voor 850.000 pond aan fysiek goud, wat hij vervolgens heeft begraven op 18 verschillende locaties in zijn tuin van vijf hectaren.

Daarna creëerde Ron 18 verschillende schatkaarten, voor zijn 4 dochters en 14 kleinkinderen, die hij liet opnemen in zijn testament.

Het kan natuurlijk een marketingstunt betreffen aangezien het wel erg tot de verbeelding spreekt, maar de Britten lijken met een 30 procent prijsstijging het eens te zijn dat goud als een goede belegging kan worden gezien.

Bronnen: Forbes, The Pure Gold Company, Pro Active Investor, Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]