500 jaar oud scheepswrak gevonden met 13 miljoen dollar aan goud

In 2008 werd er door diamantbedrijf De Beers een ontdekking gedaan in Namibië toen zij stuitten op de overblijfselen van een schip. Nu, acht jaar later, blijkt het om het Portugese schip de “Bom Jesus” te gaan, dat verdween op weg naar India in 1533, en dat duizenden gouden munten herbergt.

Haar kapitein, Sir Francico de Noronha, wist het schip niet voorbij Kaap de Goede Hoop te varen en alle bemanningsleden verloren daarbij het leven. Het schip, dat gevonden werd aan de woestijnkustlijn van Namibië, blijkt onder andere beladen met duizenden 500-jaar-oude gouden munten, afkomstig uit Portugal, Spanje en voormalige Italiaanse stadstaten van Florence en Venetië.

De Beers ingenieurs waren in 2008 een zoutmeer aan het afwateren, nabij de kust van Namibië. Zij ontdekten toen de resten van een houten vaartuig, dichtbij het notoire en stormachtige Skeleton Coast. Aanvankelijk bleek het om resten van skeletten, zwaarden, ivoren slagtanden, navigatie-instrumenten en bestek te gaan. Later werd de kostbare 16e-eeuwse collectie aan gouden munten ontdekt, die een waarde vertegenwoordigen van maar liefst 13 miljoen dollar.

Het schip voer onder Portugese vlag en daarmee blijkt Portugal de rechtmatige eigenaar. Zij stemde er mee in om de schat niet te claimen, Namibië lijkt de grote vondst dus zelf te mogen houden. Archeoloog Dr Dieter Noli:

That is the normal procedure when a ship is found on a beach. The only exception is when it is a ship of state – then the country under whose flag the ship was sailing gets it and all its contents. And in this case the ship belonged to the King of Portugal, making it a ship of state – with the ship and its entire contents belonging to Portugal. The Portuguese government, however, very generously waived that right, allowing Namibia to keep the lot

UNESCO heeft de collectie nu onder bescherming geplaatst en noemde het een van de belangrijkste “shipwreck discoveries” aller tijden. De beveiliging van De Beers beschermt nu de overblijfselen van het scheepswrak. Omdat de locatie niet geheel bekend is gemaakt lijkt het vooralsnog rustig rondom de vindplaats.

Bron: Fox News

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.