4 Factoren die de vraag naar zilver bepalen

Zilver heeft zowel industriële als beleggingstoepassingen, wat betekent dat de vraag naar zilver uit verschillende hoeken komt.

Het edelmetaal staat bekend als het meest veelzijdige, en de vraag naar zilver wordt gedreven door eindgebruik variërend van zilverwerk tot medicijnen.

Industriële en technologische toepassingen van zilver zijn goed voor meer dan de helft van de jaarlijkse wereldwijde vraag, gestimuleerd door de sterkte, kneedbaarheid en buigzaamheid van het metaal.

In 2021 steeg de wereldwijde fysieke vraag naar zilver met 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, toen de vraag 880 miljoen ounces bedroeg, tot 1,049 miljard ounces, volgens het laatste supply and demand rapport van het Silver Institute.

De consumptie van zilveren sieraden en zilverwerk steeg aanzienlijk, maar het afgelopen jaar steeg de consumptie van zilver het meest in de vorm van investeringen in zilverbaren en zilveren munten, die in 2021 met 36 procent toenamen.

In de toekomst zal de vraag naar zilver naar verwachting ook toenemen, voornamelijk door de toename van hernieuwbare energiebronnen.

Daarbij is er vooral de vraag naar zilver vanuit de zonne-energiesector. Het edelmetaal is een goede geleider van zowel warmte als elektriciteit, waardoor het perfect kan worden gebruikt in zonnepanelen.

Volgens The Silver Institute zijn voornamelijk de volgende vier factoren belangrijk gekeken naar de vraag naar zilver, ook vanuit beleggingsperspectief:

  1. Zilver is de beste elektrische en thermische geleider van alle metalen, en dus wordt het gebruikt in industriële fabricage, met inbegrip van elektrische toepassingen, zoals geleiders, schakelaars, contacten en zekeringen. In 2021 bedroeg deze vraag 508,2 miljoen ounces. Het wordt gebruikt in elektronica, zonnepanelen, de auto-industrie en hardsoldeer- en soldeerwerkzaamheden. Dit zijn de belangrijkste industrieën waar de vraag naar zilver momenteel toeneemt.
  2. Bij de vraag naar zilver denken de meeste mensen echter aan sieraden. En met goede redenen zo blijkt – als het op sieraden aankomt zijn er maar weinig materialen die daar beter geschikt voor zijn dan zilver. Het metaal is glanzend maar veerkrachtig, laat zich goed bewerken, vereist minimale verzorging en gaat een leven lang mee. In 2021 herstelde de productie van zilveren sieraden zich van de economische spanningen van COVID-19 en steeg met een aanzienlijke 21 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De vraag in 2021 bedroeg 181,4 miljoen ounces.
  3. Zilver wordt daarnaast nog steeds gebruikt in bepaalde circulerende munten, vooral in Amerikaanse, Australische, Canadese, Mexicaanse en Oostenrijkse bullionmunten voor beleggers. Het zilververbruik in de vorm van munten en baren steeg afgelopen jaar met liefst 36 procent tot 278,7 miljoen ounces, tegen 205 miljoen ounces in 2020.
  4. En als laatste Sterling zilver. Dit is al sinds de 14e eeuw de standaard voor zilveren bestek en zilveren platte bestekken. Zilveren bestek en andere decoraties gaan generaties lang mee, omdat het bestand is tegen aanslag en een traditionele decoratie is in huizen over de gehele wereld. Net als bij zilveren sieraden heeft de zilverconsumptie in de zilverwerkindustrie zich in 2021 hersteld van de wereldwijde pandemie en is met 32 procent gestegen ten opzichte van het niveau van 2020. De vraag bedroeg vorig jaar 42,7 miljoen ounces.

Bronnen: Silver Institute, Investing News