Wie houden ze voor de gek?

David Tepper verdiende bakken met geld door op het dieptepunt van de kredietcrisis bankaandelen op te kopen. Hij is inmiddels goed voor $12 miljard en ontegensprekelijk één van de beste beleggers van onze generatie.

Wel, Tepper begrijpt niets meer van de huidige markt.

Iedere CEO die hij spreekt, is bang dat zijn bedrijf failliet gaat, maar de beurs gaat dag na dag hoger.

De Federal Reserve verwacht 32% werkloosheid in het tweede kwartaal, 31% van de Amerikanen betaalden geen huur tijdens de eerste week van april en Vancouver gaat failliet omdat 1 op 4 zelfs de vastgoedbelastingen niet meer kunnen betalen.

Het IMF meldt dan weer dat 90 (van de 195) landen inmiddels aangeklopt hebben voor financiële hulp.

En de beurs, die gaat gewoon gestaag hoger. De meeste markten gingen de voorbije weken 25% tot 30% hoger.

Veel hallucinanter dan dit, kan ik het echt niet meer verzinnen.

Alle data die naar buiten komt, toont aan dat de toestand erger is dan de jaren ‘30 maar de aandelen brokers hebben momenteel wachtrijen voor het openen van een rekening

Beleggers mikken op een korte Coronacrisis, een snelle heropleving van de economie en een eindeloze stroom aan liquiditeiten.

Liquiditeiten verstrekken is één ding, maar lost het de essentie op?

De Fed kan dan wel allerhande obligatieleningen opkopen, maar een lening die niet wordt afgelost, gaat evengoed in default

De International Labour Organization (ILO) verwacht 1,25 miljard werklozen wereldwijd. Hoe gaan deze mensen straks hun hypotheken, kredietkaarten en studenten leningen aflossen?

Zelfde vraag voor bedrijven: hoe los je je leningen af wanneer je geen euro omzet meer realiseert?

Je kan een solvabiliteitsprobleem niet oplossen met een eindeloze stroom aan liquiditeiten. Al zal het wel helpen om de zaak nog even toe te dekken.

En het zal de centrale banken zeker niet beletten om het toch maar te proberen.

Ik zal het nog ééns herhalen: de wereld heeft $250.000 miljard aan schulden en als 20% onbetaald blijft, moeten centrale banken $50.000 miljard printen om het verschil goed te maken.

We hebben dus eigenlijk nog niks gezien.

 

Koop hier uw edelmetaal