Nu de Amerikaanse Minister van Financiën in bedekte termen lijkt te spreken over een reset is het thema weer brandend actueel.
In zo’n scenario is het ook niet gek dat de wereldwijde centrale banken hun goudposities gevoelig opdrijven en er hier en daar melding is van tekorten in fysiek goud.
De case voor goud is duidelijker dan ooit.
Maar wat met zilver tijdens zo’n reset?
Wat velen niet weten, is dat niet alleen de goudprijs in 1934 werd gereset naar een hogere prijs, maar dat hetzelfde gebeurde met de zilverprijs.
De zilverprijs noteerde begin dat jaar $0,44 per ounce maar werd enkele maanden later eveneens geherwaardeerd naar $0,645 via “The 1934 Silver Purchase Act”.
Maar los van het gegeven of we nu een reset krijgen of niet, kunnen we gewoon niet om de vaststelling heen dat de zilverprijs nog steeds bijzonder aantrekkelijk is.
Je krijgt momenteel ongeveer 90 ounces zilver voor een ounce goud en dat maakt zilver historisch goedkoop.
Deze ratio was 30 toen zilver in 2011 op negen maanden tijd steeg van $17 naar $50.
Dat zou aan de huidige goudprijs de zilverprijs in de beurt van de $100 per ounce brengen.
De stress die we momenteel in de fysieke goudmarkt zien, speelt eens te meer in de veel kleinere zilvermarkt. De prijs op de Comex ligt frequent $1 hoger dan de spotprijs op de LBMA waardoor er enorme hoeveelheden zilver verhuizen van Londen naar New York.
Het is uiteraard totaal niet logisch dat de futureprijzen op de Comex hoger zijn dan de spotprijs. Het geeft aan dat de markt de LBMA wantrouwt en dat partijen een discount toepassen voor unallocated zilver.
Noem het gerust een risicopremie. En dan spreek ik over het risico dat kopers van unallocated zilver dat zilver nooit fysiek in handen kunnen krijgen omdat de LBMA simpelweg niet over genoeg zilver beschikt om aan de verplichtingen te voldoen.
De zilverprijs noteert inmiddels 45% hoger dan een jaar geleden waardoor particuliere beleggers weer interesse tonen.
En het zijn toch vooral de particuliere beleggers die nu en dan zorgen voor de enorme stijgingen van zilver.
De zilvermarkt is namelijk relatief klein waardoor de extra vraag vanuit de particuliere markt voor een rush op zilver zorgen.
Aan de huidige prijzen blijft zilver dan ook bijzonder interessant.
groeten,
Maarten Verheyen