Vastgoed biedt geen bescherming

Ik heb heel wat feedback ontvangen op mijn vorige nieuwsbrief, “De weg naar EUtopia”.

Voor alle duidelijkheid, het is een verhaal en géén voorspelling.

Maar het zou natuurlijk best op deze manier kunnen evolueren. Als we tegen dit tempo de waanzin bijven opstapelen, ga ik in ieder geval de laatste zijn die staat te roepen dat dit “nooit zal gebeuren”.

De gemiddelde burger lijkt nog steeds te geloven dat politici verantwoordelijke mensen zijn die dit nooit zullen laten gebeuren.

Zelf heb ik wat minder vertrouwen in de politieke klasse.

Dit is dan ook waarom ik vind dat iedereen op zijn minst 10% van zijn vermogen dient te beleggen in edelmetaal.

Als ultieme bescherming tegen de waanzin van de politiek.

En ja, enkel edelmetaal kan die rol op zich nemen omdat dit de enige activaklasse is die niet afhankelijk is van de grillen van de overheid.

De waarde van aandelen, obligaties en vastgoed kan met één pennetrek onderuit worden gehaald. Knoop dat goed in je oren.

Ik schreef vorige week het volgende:

Een aantal beleggers hadden wat beter en langer nagedacht over hun investeringen en kozen voor vastgoed.

“Vastgoed behoudt altijd zijn waarde en de huren stijgen jaar na jaar”. Dat was de redenering die je beleggers indertijd hoorde maken.

Na een zoveelste inflatiegolf bleken echter steeds minder mensen in staat om de huur te betalen waarna de regering de huurprijzen plafonneerde.

Deze beslissing haalde de vastgoedmarkt compleet onderuit. Zonder adequaat rendement was niemand nog bereid om te investeren in vastgoed waardoor de prijzen in mekaar klapten.

Mijn woorden waren nog niet koud of in Berlijn werd beslist dat de huurprijzen de komende jaren geplafonneerd worden!

De crisis is nog niet eens begonnen of ze zijn al daar met destructieve maatregelen. De richting is in ieder geval duidelijk.

Ik noem het de weg naar EUtopia.

Ik beschouw goud als een put optie op de overheid.

Hoe minder geloof je hebt in de overheid, hoe meer edelmetaal je dient te bezitten.

Een belegger die vandaag helemaal geen edelmetaal bezit, zegt in feite dat hij een maximaal geloof heeft in de overheid.

Je kan het je bijna niet voorstellen dat er zo nog mensen rondlopen, maar gemeten aan het effectieve goudbezit, gaat het om een overgrote meerderheid.

Ofwel maak je deel uit van de domme meerderheid met een blind vertrouwen in de politiek, ofwel zie de zaken zoals ze zijn en doe je het nodige om jezelf en je gezin te beschermen tegen de waanzin van de elite.

Voor nieuwe aankopen, blijf ik hameren op zilver.

Niet alleen noteert de prijs historisch goedkoop ten opzichte van goud, maar de grafiek toont een bevestiging van de eerdere uitbraak waardoor de weg naar boven nu helemaal open ligt.