Poetins reset: het vervolg

Gisteren sloot Rusland de gastoevoer naar Polen en Bulgarije af. Deze landen weigeren betaling in roebels of goud waardoor ze het nu zonder Russisch gas moeten stellen.

Poetins reset is volop bezig, maar we zijn er nog niet helemaal.

Door betaling in roebels te eisen voor energie, heeft Poetin de Russische munt gekoppeld aan energie.

En aangezien de Russische centrale bank bereid is goud te kopen tegen een vaste prijs van 5000 roebel per gram, werd de roebel ook nog eens gekoppeld aan de goudprijs.

Het bleek een briljante zet om de roebel te stabiliseren.

De roebel verdubbelde quasi in waarde ten opzichte van de lows en noteert inmiddels ongeveer 10% hoger dan voor de invasie van Oekraïne.

Ik kan me geen enkel voorbeeld voor de geest halen waarbij de waarde van een belangrijke valuta verdubbelde op enkele weken tijd, maar dat is nochtans wat er gebeurde in Rusland.

Als we echt denken dat we met onze sancties de Russen op de knieën dwingen, dan moeten we maar naar de koers van de roebel kijken om vast te stellen wie hier de grote verliezer is.

En we zijn er nog niet. Zoals gezegd, is Poetins reset nog niet compleet.

Poetin heeft een bodem onder de roebel (en de goudprijs) gelegd door de bereidheid om goud te kopen voor 5000 roebel per gram, maar de volgende stap is om de munt formeel te koppelen aan goud en een mandje aan grondstoffen.

Dit proces heb ik reeds beschreven in “De Gouden Petrodollar” en als de koppeling van de roebel en goud gebeurt tegen de juiste verhouding kan Poetin op deze manier de goudprijs naar zijn hand zetten.

“Wat als Rusland nu straks zegt dat ze geen 5.000 roebel gaan betalen voor een gram goud, maar bijvoorbeeld 10.000 roebel. 

Maakt dat iets uit voor de prijs van de roebel? Aangezien de roebel voor 100% gedekt is door goud, zou je denken van niet. Als de goudprijs dan verdubbelt in roebel, verdubbelt ook de waarde van de Russische goudreserves waardoor ook de waarde van de valuta zal verdubbelen. 

Een buitenlander die echter op dat moment 1 gram goud naar de Russische centrale bank brengt, krijgt er 10.000 roebels voor terug.

Waar hij vroeger voor 1 gram goud 5.000 roebels kreeg, krijgt hij er nu 10.000. 

Waar hij vroeger 2 gram goud nodig had om één vat Russische olie te kopen, heeft hij nu maar 1 gram goud meer nodig. 

In zo’n scenario wordt de vraag naar goud natuurlijk enorm groot, omdat goud een manier biedt om aan goedkope energie te raken.”

Poetin heeft tot op heden op magistrale wijze aangetoond dat hij een bodem kan leggen onder de wereldwijde goudprijs door tegen een vaste prijs van 5000 roebel per gram goud op te kopen.

Poetins bodem is de blauwe lijn op de grafiek.

Als Poetin nu zich straks bereid toont om in plaats van 5.000 roebel per gram pakweg 10.000 roebel per gram goud te betalen, dan zal de wereldwijde goudprijs in prijs exploderen.

Dat is Poetins reset in een notendop.

Op dat moment zal er een sterke link zijn tussen de roebel, olie en goud.

Het is meteen ook het einde van de almacht van de dollar en de decennialange manipulatie van de goudprijs.

Als belegger hou je maar beter rekening met Poetins reset want de zaken bewegen nu razendsnel en wie fout gepositioneerd zit, kan een groot deel van zijn rijkdom verliezen met één zet vanuit Rusland.