Ook pensioenfondsen kopen nu goud

Het Ohio Police & Fire Pension Fund zal 5% van de pensioengelden alloceren richting goud.  Het pensioenfonds heeft momenteel $16 miljard onder beheer.

Het fonds legt deze beslissing uit als een ‘hedge tegen inflatie risico’.

De aankoop zal gefinancierd worden door de leverage van het fonds te verhogen van 20% naar 25%. Er zal met andere woorden extra geleend worden om de goudaankopen mogelijk te maken.

De transactie is opmerkelijk omdat het één van de eerste pensioenfondsen is die middelen alloceren richting goud en edelmetalen.

Maar ik heb zo’n vermoeden dat het wel eens een bredere trend kan worden.

De beslissing van Warren Buffett om $500 miljoen te investeren in Barrick Gold heeft op dit vlak misschien wel de deur geopend. Het is nu ‘ok’ voor vermogensbeheerders om goud te bezitten. Buffett doet het immers ook.

Ik heb het nog eens opgezocht en de wereldwijde pensioenfondsen beheren momenteel $46,7 biljoen.

Als die allemaal 5% van de middelen in goud stoppen, hebben we het over $2335 miljard. Pensioenfondsen zouden dan, gerekend aan de huidige goudprijs, bijna 1,2 miljard ounces goud moeten aanschaffen. Dat is ruwweg elf keer meer dan de mijnen op een jaar produceren.

En dan hebben we het hier enkel over de pensioenfondsen!

Stel je eens voor dat dit voorbeeld wordt gevolgd door particuliere beleggers, door de sovereign wealth funds, door de banken, enz

In vermogensbeheer kringen wordt er al langer gefluisterd dat het traditionele model waarbij er 60% in aandelen gaat en 40% in obligaties, zijn tijd heeft gehad nu obligaties amper rente betalen. Ook hier wordt geopperd dat een minimum aan goud eigenlijk een must is.

In feite mogen we ook de recente aankondiging van MicroStrategy als onderdeel van deze bredere trend zien. MicroStrategy is een IT-bedrijf met wat liquide middelen op overschot en zal een aanzienlijk deel van deze middelen gebruiken om bitcoins te kopen.

MicroStrategy kocht 21.454 bitcoins voor een totaalbedrag van $250 miljoen.

Interessanter dan deze beslissing op zich, is de argumentatie ervan.

“Bitcoin is een betrouwbare store of value en een aantrekkelijke activa met meer lange termijn potentieel dan het aanhouden van cash.”

Het bedrijf verwijst naar de ongeziene monetaire stimulus om vervolgens te concluderen dat deze maatregelen de koopkracht van fiatgeld zullen aantasten.

“Vergeleken met cash, zal bitcoin beter in staat zijn om de waarde van ons kapitaal in stand te houden”. 

Amen!

Bij MicroStrategy wordt er voor bitcoin gekozen, maar met deze argumenten kan je net zo goed kiezen voor goud of zilver.

Ik vind bitcoin een interessante diversificatie, goed voor 3%-5% van de portefeuille, maar voor het beschermen van het gros van mijn vermogen reken ik toch vooral op edelmetaal.

Bitcoin heeft veel potentieel, en ik schrijf er in deze nieuwsbrief al over sinds 2013.

Maar ik zie bitcoin voorlopig geen rol spelen in het monetaire systeem. Het feit dat centrale banken hun goudposities verhogen en er tot op heden niet één centrale bank is die bitcoin kocht, zijn op dat vlak een belangrijke aanwijzing.

Hetgeen uiteraard niet betekent dat bitcoin geen goede belegging kan zijn!