Mijn rendement in 2021 (so far)

Het eerste halfjaar zit er alweer op en ik ben even voor de aardigheid gaan kijken naar mijn portefeuille en deze is 13,8% gestegen.

Daar was ik eigenlijk wel behoorlijk opgetogen mee, zeker omdat de edelmetalen toch wat onder druk stonden.

De Amex Gold Bugs Index ging er bijvoorbeeld 16,1% op achteruit.

Als ik echter kijk naar de S&P500 dan zie ik dat hier een rendement van 16,6% werd opgetekend. Zo bekeken, deed ik het dus 2,8% slechter dan de gemiddelde belegger.

En ook op Twitter was er iemand die me liet weten dat 13,8% helemaal niks bijzonder is en dat hij genoeg beleggers kent die op één been 75% hebben gedaan.

Ja, zo voel je je al snel een sukkel en als je niet beter weet, ga je nog denken dat je wat fout doet.

Zie je wat hier gebeurt? Zie je hoe ik eerst opgetogen was met mijn rendement maar door te vergelijken met het rendement van anderen, slinkt mijn enthousiasme.

Ik heb echter geleerd dat je als belegger pas goede resultaten kan realiseren door je eigen ding te doen en niet te kijken naar anderen.

Als je de beurs wil kloppen, kan dat enkel door merkbaar andere keuzes te maken. Dit is ook de reden waarom de meeste beleggingsfondsen op langere termijn niet beter doen dan de markt. Ze onderscheiden zich te weinig en zijn vaak bijna een identieke kopie van de index zelf.

Als ze bijvoorbeeld negatief zijn voor Apple gaan ze het aandeel “onderwegen”  en maar 4% van de portefeuille in Apple beleggen in vergelijking met 7% voor de index.

Wel, als ik negatief ben voor Apple steek ik mijn centen ergens anders in. En als ik écht negatief ben, ga ik short.

Als je je eigen ding doet, zal je portefeuille er qua samenstelling sterk afwijken van de index en dan is het ook logisch dat ook je resultaten sterk zullen afwijken. Dat is net wat je wil als je de beurs wil verslaan!

Je rendementen op korte termijn vergelijken met de index is dan ook complete onzin. Er zullen altijd momenten zijn dat jouw aandelen wat achterlopen op de index. Net zoals er momenten zullen zijn dat je aandelen vooruitlopen.

Je kan pas echt vergelijken over langere periodes.

Mijn rendement in 2016: +155,6%

Mijn rendement in 2017: +21,7%

Mijn rendement in 2018: -10,0%

Mijn rendement in 2019: +35,1%

Mijn rendement in 2020: +54,0%

Als ik dan even wat inzoom op mijn portefeuille, die uitsluitend uit mijnaandelen bestaat, dan merk ik dat een groot deel van mijn rendement in het eerste halfjaar op rekening komt van Peabody Energy (ticker BTU). 

Een steenkoolbedrijf nota bene!

Steenkool valt niet onder de ESG-noemer en werd om deze reden aan de deur gezet bij bijna alle beleggingsfondsen. Wie wil nu aan beleggers laten zien dat hij hun centen in steenkool investeerde?

Als particuliere belegger moet ik me van dat soort hypocrisie gelukkig niks aantrekken en moet ik enkel rekening houden met de feiten.

En het is en blijft een feit dat de vraag naar steenkool in een groot deel van de wereld (China en India om er maar twee te noemen) stijgt.

Voor een volledige analyse van Peabody Energy verwijs ik naar Beurs Magazine van mei. Ik heb het aandeel toen uitgediept en aanbevolen aan abonnees.

Na deze analyse heb van Peabody de grootste positie in mijn portefeuille gemaakt en deze beslissing bepaalde grotendeels mijn rendement in 2021.

Maar liefst 8,6% van de 13,8% die ik tot op heden realiseerde in 2021 is voor rekening van Peabody.

Ja, dan mogen mensen best wat raar opkijken als ik met een steenkoolbedrijf kom aanzetten, maar de rendementen liegen er niet om. Tegen de trend ingaan, is vaak erg lucratief. Dat wordt ook hier maar weer eens bewezen.